Menu Zavřít

Výbušný region s příležitostmi

11. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Blízký východ Mgr.

MMF24

Čeští exportéři mohou vytěžit ze změn v zemích Blízkého východu a severní Afriky, zdůraznil náměstek ministerstva zahraničních věcí Tomáš Dub během setkání, které minulý týden organizovala Mezinárodní obchodní komora České republiky (ICC ČR). Předseda komory a člen NERV Michal Mejstřík upozornil, že do těchto regionů dnes směřuje méně než jedno procento českého exportu.
„Doufám, že tato akce odstartuje zájem o tuto oblast a že nebudeme posledním vagonkem v řadě, ale někde vepředu,“ řekl Dub, kterého na akci doprovázelo devět českých velvyslanců akreditovaných v oblasti.
Situace v Saudské Arábii, Kuvajtu, Spojených arabských emirátech, ale koneckonců i v Izraeli nebo Sýrii se jeví jako stabilní, a přestože jsou tyto země specifické, pro podnikání mohou být velice zajímavé. Také Irák už se nejspíš dostal z nejhoršího. Hlavním partnerem pro tamní byznys zůstává podle slov velvyslankyně Bronislavy Tomášové stát a pro české firmy se otevírají příležitosti například v oblasti energetiky. Také Alžírsko skýtá mnoho příležitostí. Vláda například vydělila miliardy dolarů na dobudování základní infrastruktury.
Co se týče Libye, před vypuknutím konfliktu měla Česká republika v zemi rozjetou celou řadu projektů. Ambasáda pomáhala při vstupu na tamní trh nejméně osmi desítkám firem. Nyní všechny projekty stojí, zastupitelství se muselo evakuovat. Nicméně pokud Libye měla zájem o nejrůznější dodávky technologií a zboží před občanskou válkou, vzniklé škody vytvoří paradoxně ještě více možností pro podnikání, dodal velvyslanec Josef Koutský.
Egypt nyní prochází očistným procesem, který zahrnuje hlavně odchod politické a ekonomické elity spojené s bývalým režimem. Podle odhadů bude tato doba trvat půl roku až devět měsíců, nicméně vyčkávání není namístě, protože „koláč je již upečen a začíná se krájet“. Velvyslanec Pavel Kafka doporučuje pokračovat v rozjetých projektech a pokusit se o nové, protože příležitostí by mělo přibývat. Egypt také začíná přijímat protikorupční opatření a snaží se zjednodušit podmínky pro vstup podnikatelů na trh.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).