Menu Zavřít

VÝCHOVNÝ POHLAVEK

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S t a n d a r d     &     P o o r ' s

Snížení dlouhodobého ratingu pro Českou republiku a tři velké české banky je jasnou výzvou našemu státu, aby s privatizací bank a s jasným deklarováním finanční pomoci pro ně neotálel. Dokladuje to jak načasování celé věci (Standard & Poor s zveřejnila své nižší hodnocení těsně poté, co Evropská komise kritizovala malou připravenost republiky na vstup do Evropské unie), tak rozdílný rating pro Československou obchodní banku, která je již blízko dokončení privatizace, a další dvě banky, Komerční banku a Českou spořitelnu, u nichž vláda s jasným stanoviskem otálí.

U Československé obchodní banky totiž agentura snížila rating pouze o stupeň, tedy adekvátně ke snížení ratingu České republiky, kdežto u spořitelny a Komerční banky jej snížila o stupně dva.

„Agentura prostě zhodnotila situaci, jaká je, uvedl náměstek generálního ředitele České spořitelny Kamil Ziegler. S&P totiž snížila rating ČR o jeden stupeň z A na A-, a rating České spořitelny a Komerční banky dokonce o dva stupně, z BBB- na BB. Zatímco snížení hodnocení bank o jeden stupeň by bylo chápáno jako samozřejmé, pokud se snižuje hodnocení celé republiky, snížení o dva stupně již tak normální není.

„Agentura má pochybnosti o schopnosti našich klientů splácet, konstatuje, že banka je postižena ruskou krizí a bere v úvahu i naši expozici na Slovensku, uvedl v rozhovoru pro týdeník EURO Ziegler. Další snížení dlouhodobého ratingu podle něho lze očekávat, pokud vláda nevydá jasné stanovisko o tom, jak bude privatizace bank pokračovat, a zda předtím pomůže banky posílit a očistit.

„Kvůli snížení ratingu České republiky lze očekávat, že podřízený dluh, který by měl pro Českou spořitelnu upsat Fond národního majetku, bude dražší. O výši úroku bych nechtěl spekulovat, uvedl Ziegler. Nicméně trhy zřejmě na Českou spořitelnu zcela nezanevřely, protože v pátek banka podepsala smlouvu o poskytnutí syndikovaného úvěru ve výši 37,5 milionu dolarů za velmi příznivou úrokovou sazbu ve výši 0,325 procenta nad londýnskou mezibankovní sazbu LIBOR. To je s ohledem na vysoký pesimismus mezinárodního trhu poměrně úspěch.

„Komerční banka chápe krok agentury jako důsledek nastupující hospodářské recese a souhlasí se zdůvodněním agentury, uvedla mluvčí banky Irena Šatavová.

Agentura ve své zprávě uvádí, že ekonomická recese a zhoršující se situace firem, neschopných splácet své závazky, bude i nadále oslabovat postavení českých bank.

Upozorňuje rovněž na trvající legislativní překážky bránící bankám realizovat zástavy. Snížení ratingu agentura Standard & Poor s opatřila negativním výhledem, tedy možností jeho dalšího snížení, což zdůvodňuje přetrvávajícími nejistotami ohledně doprivatizace bank.

Snížený rating českých bank navíc již klesl z investičního pásma do spekulativního, což znamená, že agentura očekává vyšší pravděpodobnost toho, že banky v budoucnu nedostojí včas svým závazkům.

ebf - tip - debata

„Nižší hodnocení je samozřejmě logickým krokem, který nevypovídá o skutečném stavu banky, uvedl Jan Stolár z tiskového odboru Československé obchodní banky. Nicméně lze předpokládat, že potenciální kupci státního podílu v bance budou lobbovat za nižší prodejní cenu.

Podle stanoviska Czech Rating Agency se snížení hodnocení dalo očekávat, protože ostatní velké ratingové agentury, tedy Moody s a FitchIBCA, již delší dobu hodnotí Českou republiku na úrovni Baa1 resp. BBB+, což je o dva stupně níže než předchozí hodnocení agentury Standard & Poor s.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).