Menu Zavřít

VYDĚSIL VLÁDU

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Alcatel

PAŘÍŽ (Bloomberg, FT) – Francouzský výrobce telekomunikačního zařízení Alcatel oznámil, že z přibližně sto dvaceti výrobních závodů, které má po celém světě, jich koncem roku 2002 nejspíš zbude pouhý tucet. Chce tak razantně snížit náklady a soustředit se na sítě a poskytování služeb.

Tato informace, kterou v rozhovoru pro deník The Wall Street Journal „pustil výkonný ředitel koncernu Serge Tchuruk, zapůsobila jako bomba. Alespoň tak ji komentoval francouzský ministr průmyslu Christian Pierret.

Tchuruk v polovině minulého týdne odmítl vysvětlit, jak Alcatel hodlá tak drastickou operaci provést. Sdělil jenom, že se zbaví některých operací, což postihne asi desetinu z celkového počtu 110 000 zaměstnanců firmy. S ohledem na rozsah ohlášeného uzavírání výrobních jednotek se však toto číslo jeví jako silně podhodnocené.

EBF24

Z poslední výroční zprávy Alcatelu vyplývá, že ve Francii z uvedeného počtu pracovníků zaměstnává kolem 29 procent a více než polovina působí ve výzkumu a vývoji. „Byl jsem ujištěn, že tyto oblasti nebudou ohlášeným plánem dotčeny, podotkl ministr Pie–rret v listu Financial Times.

Tchurukova zpráva rozezlila také francouzské odbory silně tlačící na vládu, aby nepřipustila rozsáhlé propouštění. To ve Francii v minulých měsících ohlásily například firmy Moulimex, Danone, Marks and Spencer a naposledy minulý týden Philips, který chce skončit s výrobou mobilních telefonů v Le Mans.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).