Menu Zavřít

Vyhazovy místo náboru. Podvyživená obrana propustí 800 lidí

14. 3. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Ministr obrany Lubomír Metnar mluví o tom, že jím vedený rezort se příští rok zbaví nejspíš deseti procent úředníků. Celkově ale může v tabulkách zmizet až několik stovek míst. Negativní dopad to bude mít na již nyní váznoucí armádní nákupy.

Ministerská sekce vyzbrojování a akvizic je jedním z nejcitlivějších pracovišť na obraně. Právě tady se připravují všechny obchody včetně strategických zakázek za desítky miliardy. Problémem ale je, že v kancelářích chybí desítky lidí. A i to je důvod, proč nákupy nefungují dobře.

Vidina na personální posílení vyzbrojovací sekce – a všech dalších podvyživených – teď vzala za své. Ministr Lubomír Metnar (za ANO) souhlasí s navrženými úsporami a už příští rok pravděpodobně rozjede citelné propouštění úředníků. Obrana dnes zaměstnává 6796 civilních zaměstnanců a dalších 1183 v rámci státní služby. „Prostor pro rezervy, pro úspory máme. Nějaká část se dotkne i státních zaměstnanců, ale té civilní části, zdůrazňuji ne armády,“ prohlásil Metnar. S velkou pravděpodobností se ovšem bude škrtat i dál a v příštích letech může zmizet až osm stovek míst.

Souhlasíte s tím, aby výdaje na obranu ve výši 2 procent HDP byly zakotveny v zákonu?

Proti tomuhle úspornému záměru začala bojovat opozice. Například ODS se bojí, aby nedošlo k poklesu už tak nízkých obranných výdajů. „Byť se může zdát, že ministerstvo obrany vyjde vstříc požadavku na šetření a nikterak se to nedotkne armády, není to pravda. Bude velice důležité, kde se budou občanští zaměstnanci škrtat, protože armáda je na jejich podpoře závislá, takže se jí to s vysokou pravděpodobností nepřímo dotkne,“ varuje Jana Černochová (ODS), šéfka sněmovního branného výboru.

Finální podobu úspor na ministerstvu obrany představí pracovní skupina, kterou Metnar nechal zřídit. Už nyní je nicméně pravděpodobné, že zajištění obranných výdajů ve výši dvou procent HDP v roce 2024 se stává nedosažitelným cílem.

ebf - tip - debata

Vyjádření ministerstva obrany
„Žádné rozhodnutí v této věci dosud nepadlo. Proto také ministr odmítl jakoukoliv kvantifikaci, protože nyní vše teprve posuzuje zřízená pracovní skupina. Lubomír Metnar po prvním jednání s ministryní financí připustil, že prostor pro rezervy a úspory vidí. Zdůraznil ale, že redukce by se dotkla pouze civilní části ministerstva, nikoliv armády.“

Čtěte také:

Nová „bévépéčka“ za 53 miliard: Metnar si pozval všechny zájemce najednou

Dvacet let Česka v NATO: Albrightová a Petříček se opřeli do Putina

 Bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).