Menu Zavřít

Vyhnuli se bankrotu

24. 1. 2003
Autor: Euro.cz

ŽDB ing.

ebf - tip - debata

OSTRAVA (ČTK, myš) – Majitelé bohumínských Železáren a drátoven (ŽDB) si mohou oddechnout. Ostravský krajský soud prohlásil soudní vyrovnání podniku s věřiteli minulou středu (22. ledna) za ukončené. Generální ředitel společnosti Zdeněk Juchelka uvedl, že ŽDB jsou první soukromou firmou, které se úspěšně podařilo vyhnout tímto způsobem bankrotu (EURO 44/2002). „V rámci vyrovnání jsme museli do konce loňského srpna vyplatit věřitelům přes miliardu korun,“ dodal Juchelka.
Návrh na soudní vyrovnání podala společnost v srpnu 2000, když nebyla schopná hradit dluhy ve výši 2,65 miliardy korun. Juchelka tehdy uvedl, že tyto závazky vznikly v rámci nestandardních finančních operací akcionářů kolem Exportní a průmyslové společnosti (EPAS). Toto kulantní vyjádření vystihuje situaci jen vzdáleně. Ostravská policie loni v září ukončila vyšetřování více než třímiliardových podvodů dřívějších akcionářů ŽDB a z tunelování obvinila sedm osob, například předsedu představenstva EPAS Petra Kucharčíka.
Soud vyrovnání povolil v polovině prosince 2000 a věřitelé ho schválili o měsíc později. Celkový objem zajištěných pohledávek dosáhl 587 milionů korun a nezajištěných téměř 1,6 miliardy korun. Nezajištění věřitelé dostali 30 procent z pohledávky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).