Menu Zavřít

VÝHODNÝ OBCHOD

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Severomoravská plynárenská

OSTRAVA – Město Ostrava prodalo akcie Severomoravské plynárenské (SMP). Za zhruba desetiprocentní podíl, který získalo před pěti lety od státu bezúplatným převodem, nyní dostane 940 milionů korun. Akcie prodává německé plynárenské společnosti Ruhrgas, která tím posílí svůj dosavadní vliv v severomoravské firmě.

Ruhrgas se před privatizací stane největším soukromým majitelem SMP. Bude kontrolovat zhruba třicet procent akcií. Tohoto podílu dosáhne dohromady s SPP Bohemia, která má necelých dvacet procent akcií a k německému koncernu patří přes společný podnik Europgas. Český stát, který je stále majoritním vlastníkem Severomoravské plynárenské, bude při privatizaci prodávat 58 procent akcií. (Graf: Vývoj cen Severomoravské plynárenské na pražské burze v CZK)

WT100

Ostrava prodává Ruhrgasu akcie za cenu, která odpovídá téměř 4500 korunám za kus. Na burze mají kurs 1860 korun, tato cena však není směrodatná, protože se s nimi již delší dobu téměř neobchoduje. Nejvyšší hodnoty 3082 korun dosáhly v období hromadného skupování energetických akcií v říjnu roku 1997. O rok později klesl jejich kurs na minimum 961 korun. V té době ovšem bylo jasné, že na trhu už žádné volné akcie nelze koupit. Město si ponechá v severomoravské plynárenské firmě jen jedinou akcii. Získané prostředky použije na dosud neupřesněné investice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).