Menu Zavřít

Vyhořte!

17. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Tramvaje Inekonu budou jezdit i ve Washingtonu

ebf - tip - debata

Bývaly doby, kdy každý úspěch českých výrobců na zahraničních trzích byl oslavován. V obecné rovině zvyšoval prestiž země, konkrétním lidem přinesl práci a peníze a pro budoucnost podniku i reference pro další podobné kontrakty.
Čeho jsme však jako občané svědky dnes? Pozitivní zprávy se „nenosí“. Veřejná oslava (dle stavu dnešních medií) patří jen vyvoleným. V módě jsou spíše skandály. Těmi se mnozí i pobaví (pokud se jich netýkají), ale nám, kteří žijeme každodenními starostmi a práce je pro nás to nejdůležitější, mnohé důležité informace mohou uniknout.
A tak nám dovolte se pochlubit. Myslím, že máme čím. Inekon uzavřel další kontrakty na dodávky tramvají do Portlandu a Washingtonu. Obstál v celosvětové konkurenci a ve Spojených státech budou jezdit i česká tramvaje, dokonce v hlavním městě. Vzhledem k tomu, že škodovka v roce 2001 vypověděla Inekonu smlouvu o spolupráci, odkoupili jsme v mezidobí z konkurzní podstaty Škoda, a. s., její podíl v projekční kanceláři a společně s Dopravním podnikem Ostrava začali úspěšně vyrábět a modernizovat tramvaje. Dodávky pro Ostravu, Plzeň, Srbsko, Rusko přinesly ostravskému Dopravnímu podniku desítky milionů korun zisku, zvýšení zaměstnanosti a odbornosti zaměstnanců a zvednutí úrovně technologického zázemí z opravny na výrobní jednotku.
Jaká je reakce? Na popud naší konkurence spustí média pomlouvačnou kampaň na obě firmy. Jen televize Prima a ČT si ověřily, jak je to doopravdy. Je dobře, že máme i objektivní novináře, kteří neváhají odhalit, kde jde o bublinu, kterou lze lehce splasknout. Většinou ale dobrá zpráva nikoho nezajímá. Chcete se dostat do medií? Vyhořte, anebo, když jde o konkurenční boj …?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).