Menu Zavřít

Vyhovte zaměstnancům a ušetříte

17. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Daňové výhody životního pojištění jsou nesporné

Snahou zaměstnavatelů je nalézt takové motivující výhody, které budou jak pro ně, tak pro zaměstnance daňově zajímavé. Žádná společnost nechce vyplatit částku, kterou si nebude moci uplatnit jako daňový náklad, u zaměstnance bude plně zdaněna a navíc bude podléhat sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Proto je v poslední době populární příspěvek na soukromé životní pojištění nebo penzijní připojištění se státním příspěvkem. Podmínky bývají výhodnější, než kdyby si pojištění sjednávali zaměstnanci individuálně.

O jaké daňové konkrétní výhody se u životního pojištění jedná?  příspěvky zaměstnavatele do výše 12 000 Kč nejsou u zaměstnance zdaňovány
 příspěvky zaměstnavatele do výše 12 000 Kč nepodléhají sociálnímu a zdravotnímu pojištění
 zaměstnavatel může příspěvek do výše 8000 Kč uplatnit jako daňový náklad

V současné době se v souvislosti s chystanou důchodovou reformou diskutuje o dalších zvýhodněních životního a penzijního pojištění. Chystá se zvýšení celkového limitu nezdanitelné části základu daně a to na šest procent šedesátinásobku průměrné mzdy pro rok 2006 a osm procent z této částky pro rok 2007 a následující zdaňovací období. Pokud vezmeme v úvahu skutečnost, že průměrná mzda se pohybuje v částce cca 18 700 Kč, zaměstnanec by si tak mohl uplatnit odpočet z daňového základu ve výši až 67 000 Kč, respektive 89 000 Kč, což je v porovnání se současným stavem (24 000 Kč ročně) mnohem zajímavější.

Daňové výhody lze dosáhnout pouze za splnění následujících podmínek:  výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) musí být ve smlouvě sjednána až po pěti letech od uzavření smlouvy,
 a současně nejdříve v tom kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let
 pokud je v pojistné smlouvě pevně sjednána pojistná částka pro případ dožití, musí tato částka být pro pojistné doby do patnácti let alespoň 40 000 Kč, pro delší pojistné doby alespoň 70 000 Kč (tato podmínka neplatí pro pojištění pro případ smrti)
Výhody u zaměstnavatele • Zaměstnavatel může do svých daňových nákladů zahrnout příspěvky zaměstnancům na soukromé životní pojištění až do 8000 Kč za zdaňovací období na zaměstnance. Pokud pojistná smlouva splňuje výše uvedené podmínky.
Poznámka: pokud by zaměstnavatel přispíval zaměstnanci vyšší částkou než 8000 Kč ročně, bude tato převyšující částka považována za příjem zaměstnance podléhající dani z příjmu fyzických osob (15 - 32 procent). • Pojistné hrazené za zaměstnance (bez ohledu na jeho výši) nepodléhá sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Výhody u zaměstnance • Od daně z příjmu je osvobozený příspěvek zaměstnavatele na soukromé životní pojištění ve výši 12 000 Kč ročně. • Tento příspěvek nepodléhá na straně zaměstnance ani odvodům na sociální a zdravotní pojištění.
Pozn: pokud si fyzická osoba hradí pojistné sama, může si odečíst ze svého daňového základu platbu na soukromé životní pojištění také do výše 12 000 Kč ročně. Nicméně, pokud dojde k předčasnému zániku pojištění a vyplacení odbytného, nárok na uplatnění odpočtu zaniká a částky, které si v minulosti poplatník odečetl ze svého základu daně, jsou považovány za jeho zdanitelný příjem a to v roce, ve kterém dojde k zániku pojistné smlouvy.

EBF24

Postup při uplatnění Vše, co musí zaměstnanec udělat, aby si mohl nárok uplatnit, je doložit své mzdové účtárně uzavřenou pojistnou smlouvu a výši uhrazeného pojistného ve formě potvrzení vystaveného příslušnou pojišťovnou. Finančnímu úřadu již není nutno žádné skutečnosti prokazovat.
Změna zaměstnavatele nemá vliv na existenci pojistné smlouvy i na uplatňované výhody. Za zmínku stojí fakt, že osvobození od daně z příjmů fyzických osob se týká částky 12 000 Kč od téhož zaměstnavatele. Takže pokud zaměstnanci přispěje v průběhu roku na jeho životní pojištění i jiný zaměstnavatel, bude i tato částka osvobozena na straně zaměstnance od zdanění, opět do výše dvanáct tisíc korun ročně.

Karel Engliš,
Senior Manager, KPMG

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).