Menu Zavřít

Vyhovují jen kasárna

14. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Rádio Svobodná Evropa

PRAHA (em) - Český kabinet nabídl Rádiu Svobodná Evropa (RFE) deset objektů pro případné přemístění. Z toho pouze bývalá kasárna v Klecanech splňují podmínky rádia, že zaměstnanci musí mít nepřetržitý přístup hromadnou dopravou. Klecany, jakožto město na okraji metropole, jsou dostupné autobusem pražské integrované dopravy od metra Nádraží Holešovice.
Ačkoli by byl objekt vhodný z bezpečnostního hlediska, nepadlo zatím žádné rozhodnutí. „Dostali jsme nabídku, ale nic konkrétního zatím nebylo dohodnuto,“ řekla mluvčí RFE Sonia Winterová s tím, že pokračuje hledání.
O přestěhování Rádia Svobodná Evropa z centra Prahy jednali 29. ledna ministr zahraničí Jan Kavan s americkým velvyslancem Craigem Stapletonem a šéfem Rádia Svobodná Evropa Thomasem Dinem, avšak zatím žádné rozhodnutí nepadlo.
Sídlo rádia v objektu bývalého československého parlamentu na horním konci Václavského náměstí hlídají kvůli riziku teroristického útoku vojáci a transportéry už od minulého září. Tehdy začala vláda vážně uvažovat o možnosti přestěhování rádia na místo bezpečnější jak pro pracovníka rádia, tak pro obyvatele v centru.
Jedna z nedořešených otázek je, kolik by případné stěhování stálo a kdo by ho platil. Podle pražského týdeníku Prague Business Journal zaplatil Americký kongres již stovky milionů dolarů na přemodelování budovy a ročně platí další dva miliony dolarů za údržbu. Cena dalšího stěhování nebyla zatím určena, avšak podle Stapletona je bezpečnost rádia přednější než to, kolik by stálo přestěhování jeho redakcí na jiné místo. „Úkolem Spojených států je Svobodnou Evropu podporovat, Praha by zase měla zajistit, aby její zaměstnanci pracovali na co nejbezpečnějším místě,“ uvedl. Jednání o stěhování znamená obrat v postoji představitelů RFE/RE. Několik měsíců totiž trvali na tom, že se stěhovat nechtějí. Nyní ale mluvčí organizace tvrdí, že vedení rádia je „přístupné návrhům české vlády“.
Celá věc by měla být podle prohlášení ministra zahraničí Jana Kavana vyřešena do konce funkčního období současné vlády.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).