Menu Zavřít

Vyhozený technik: SpaceX falšovala dokumentaci, aby urychlila vývoj raket

26. 5. 2017
Autor: spacex.com

Firma Elona Muska SpaceX, která vyvíjí rakety také pro NASA, měla podle bývalého zaměstnance Jasona Blasdella falšovat testování, aby urychlila produkci raket. Firma to odmítá s tím, že byl vyhozen pro neschopnost.

Bývalý zaměstnanec Space Exploration Technologies, jež je známá pod označením SpaceX, byl z firmy vyhozen poté, co si stěžoval nadřízeným na to, že byla dokumentace a protokoly o stavbě raket falšovány, a mohly tak ohrozit bezpečnost i případné posádky těchto raket při letech na oběžnou dráhu.

Tak alespoň zní verze vyhozeného Jasona Blasdella, kterou jeho advokát předložil soudu. Prý si stěžoval i zakladateli a řediteli firmy Elonu Muskovi jen pár měsíců před tím, než byl z firmy v roce 2014 vyhozen.

Podívejte se na produkci firmy SpaceX:

Naopak zástupci firmy tuto verzi odmítají a tvrdí, že Blasdell byl pro firmu nebezpečný kvůli své mizerné produktivitě. „Jason Blasdell není whistle-blower a toto není takový případ (že by firma něco záměrně falšovala),“ bránila se u soudu v Los Angeles Lenne Hermleová, advokátka firmy SpaceX.

Vize dopravy lidí na Mars v podání SpaceX

Soud nyní musí rozhodnout, zda měl Blasdell skutečně pádný důvod věřit tomu, že dokumenty byly během testování falšovány a zda jeho propuštění bylo neoprávněné.

„Dodržoval postupy velení, jak se je naučil v americkém námořnictvu. Neměl žádnou osobní výhodu z toho, aby dělal něco jiného, než co považoval za správné,“ hájil klienta advokát Carney Sherigan.

Zanedbání bezpečnostních standardů

Firma SpaceX podle něj nesprávně interpretovala bezpečnostní standardy směrem k americké vládě zejména tam, kde Blasdell upozorňoval na nedostatky. SpaceX naopak tvrdí, že si její bývalý zaměstnanec nikdy nestěžoval na údajně nezákonné testování raket a nikdy nevyjádřil obavy, že by testování neprobíhalo podle zákonů.

Blasdell byl naopak vyhozen kvůli tomu, že jeho pracovní výkony byly pro firmu neakceptovatelné a jeho spolupracovníci se začali obávat o svou bezpečnost.

Technik obvinil firmu, jež má ústředí na předměstí Los Angeles v Hawthorne, dva roky po propuštění v roce 2016. Pracoval pro ní přes tři roky a testoval avionická zařízení pro rakety Falcon 9 a vesmírnou loď Dragon.


Lidé jako pokusní králíci. Čtěte více:

Regulace pro vesmírný turismus neexistují. První lidé budou pokusní králíci

 Kolonizace Marsu, ilustrační toto


Manažeři podle něj tlačili na techniky, aby se odchylovali od závazného písemného testování a podepisovali protokoly na části raket, které nebyly správně otestovány. Taková praxe byla podle Blasdella „extrémně nebezpečná a mohla potenciálně vést k poškození rakety a případné explozi na oběžné dráze“.

Manažeři tak měli činit zejména proto, aby se nezpomalovala produkce raket. Stěžoval si na takový postup i řediteli firmy Elonu Muskovi. Ten prý slíbil, že pochybné praktiky prověří, ale už se neozval.

SpaceX plánuje během tohoto roku 20 až 24 misí pro různé klienty. Kromě americké agentury NASA, se kterou uzavřela dohody v hodnotě 4,2 miliardy dolarů na zásobování Mezinárodní vesmírné stanice, dopravuje také satelity pro telekomunikační operátory.

CIF24

Vyvinula nosiče raket Falcon 1 a Falcon 9. Vyvíjí těžký nosič raket Falcon Heavy a vesmírnou loď Dragon. Jak ve verzi bez lidské posádky, tak s lidskou posádkou.

Související články:

Tesla nemá odbory. Úrazovost v automobilce výrazně převyšuje průměr

Tesla v Německu utahuje šrouby. Zaměstnanci se bouří


  • Našli jste v článku chybu?