Menu Zavřít

Výhra pro Sazku

13. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Loterie

PRAHA (ČTK, tpk) – Největší česká loterijní společnost – Sazka – se díky rozhodnutí Městského soudu v Praze dostane k balíku peněz, na který čeká přes pět let. První americko-česká pojišťovna, jejíž část nese od letošního dubna název AiG Czech Republic, jí má totiž zaplatit 5,205 milionu dolarů a navíc jedenadvacetiprocentní úroky z prodlení z této částky od 11. května 1997 do zaplacení. Mluvčí Sazky Stanislava Doubravová minulý týden uvedla, že soud vydal již 20. května platební rozkaz k úhradě pojistného plnění v souvislosti s pojištěním hlavních výher okamžité loterie Mikado. Pojišťovna se má možnost proti rozhodnutí do patnácti dnů odvolat. Pokud to neučiní, nabude platební rozkaz účinku pravomocného rozsudku.
Celá anabáze odstartovala v lednu 1997, kdy se začaly prodávat losy Mikado. Šlo tehdy o první a zatím poslední hru, v níž se nedalo předem odhadnout, kolik lidí může vyhrát milion korun jako hlavní cenu. Riziko, že si milion odnese více lidí, než bude pro firmu únosné, si Sazka pojistila. Výherců nakonec opravdu bylo příliš mnoho a Mikado skončilo prodělkem, takže loterijní společnost požadovala pojistné plnění. Pojišťovna však označila smlouvu za neplatnou a vypověděla ji, neboť podle ní došlo k pojistnému podvodu. Měla totiž podezření, že se Sazka pojistila až poté, co už věděla, že hra nedopadne dobře.
Sazka proto v polovině roku 1997 podala na První americko-českou pojišťovnu žalobu, v níž žádala zaplacení 5,2 milionu dolarů.
První americko-česká pojišťovna působí na českém trhu desátým rokem a letos se rozdělila na životní pojišťovnu Amcico AIG Life a neživotní AIG ČR. Obě jsou dcerami American International Group, největší finanční pojišťovací skupiny na světě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).