Menu Zavřít

Vyhrál nejdražší

15. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Integrovaný rozpočtový systém

EBF24

PRAHA (il) - Ministerstvo financí vyhodnotilo tendr na dodavatele zpracování zadávací dokumentace pro výběrové řízení na integrovaný rozpočtový systém. Jedná se o dílčí tendr v projektu budování státní pokladny. Zakázku, která se hradí z peněz Evropské unie (150 tisíc eur) a o kterou bojovala řada IT firem a právních kanceláří, vyhrálo konsorcium IDS Scheer/Rowan Legal s cenou 149 800 eur. Na druhém místě skončil tandem Per Partes Consulting/ Weinhold Legal (129 tisíc eur) a na třetím konsorcium BDO IT/advokát Ondřej Knebl (126 tisíc eur).
BDO IT vzápětí po vyhlášení výsledků tendru podala na jeho průběh námitku u ÚOHS. Firmě se nelíbí způsob, jakým byla posuzována kvalita jejích právních služeb.
Vlastní výběrové řízení na integrovaný rozpočtový systém má být vyhlášeno v polovině prosince. Systém bude hrazen ze státního rozpočtu, v jeho návrhu pro rok 2007 se pro tyto účely počítá s vyčleněním sta milionů korun. Dalších 500 milionů bude přesunuto z letos nevyčerpaných peněz na státní pokladnu.
Celkem by měla první fáze vývoje systému přijít na 600 milionů korun, následně bude do roku 2010 potřeba ještě bezmála čtyř miliard. Kvůli vzniku pokladny nebude ministerstvo financí vytvářet novou instituci, jak to udělaly například Slovensko či Maďarsko. Centrální řízení státních financí, kterým v podstatě pokladna má být, bude fungovat pod ministerstvem, které tak posílí své pravomoci, především v kontrole rozpočtových prostředků. Veškeré prostředky státního rozpočtu budou vedeny na jednom účtu u České národní banky. Například peníze, které od státu dostanou státní fondy a příspěvkové organizace, jsou uloženy na základě jejich vlastní vůle, což se ministerstvu financí nelíbí. Celkem se jedná o více než 25 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).