Menu Zavřít

Vyjedená Evropa

25. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Potravinářství

EBF24

Turci vykoupili na evropském trhu hovězí, Číňané a Rusové zase v obrovských várkách odvezli vepřové. V Evropě, Česko nevyjímaje, tím odstartovali růst cen, který ještě posílí předvánoční nákupní horečka, jež se nevyhýbá ani masným a uzenářským výrobkům. Rekordní ceny už sklízejí chovatelé dobytka. Zdražení se snaží protlačit také masokombináty. Bude záležet na obchodních řetězcích, kam je s cenou pustí. Malí prodejci se neubrání.
„Nedostatek masa určitě nehrozí. Vše je jen otázkou ceny,“ říká Radko Jung, šéf firmy Animalco, tuzemské jedničky v obchodu s masem a živými zvířaty. Připomíná, že ve vepřovém je Česko zhruba z poloviny závislé na dovozu, především ze západní Evropy. „Pro tamní producenty je zajímavější asijský a ruský trh, protože platí vyšší ceny. To má bezprostřední dopad na cenovou úroveň v celé Evropě,“ vysvětluje Jung.
Tuzemským chovatelům prasat, kteří zatím přežili zahraniční konkurenci, nyní nahrává oslabující koruna. Prodražuje totiž masokombinátům dovoz jinak levnějšího výrobního masa. Zatímco před rokem dostali zemědělci za vykrmené prase kolem 34 korun za kilogram v mase, teď prodávají zhruba o šest korun dráž. Podobně u býků cena meziročně stoupla z přibližně 72 korun na současných 78 korun za kilogram v mase. A očekává se, že ceny dál porostou. Všichni vědí, že když teď nezvednou ceny a nevydělají, příští příležitost dostanou až o Velikonocích. Ceny se snaží upravit směrem nahoru i kvůli zvýšení DPH. To sice přijde až v lednu, po Novém roce ale prodej masa každoročně prudce opadne.
Nebývalá poptávka po vepřovém z Asie svědčí o rostoucí životní úrovni na tomto kontinentu. Číňané z Evropy nestahují jenom části, jako jsou prasečí nožičky, vnitřnosti a sádlo, které tu dříve běžně nakupovali. Mnohem více je zajímá také maso.
„U hovězího je zdražování dané jen zčásti nižší nabídkou suroviny. Více je vyvolané snahou využít příležitost, jakou jsou předvánoční žně,“ míní obchodník Petr Poskočil, který je šéfem české pobočky německé řeznicko-uzenářské firmy Zimbo.
Tuzemská výroba hovězího se ve třetím čtvrtletí držela na zhruba stejné úrovni jako loni, uvádí Český statistický úřad. Produkce vepřového klesla meziročně o 3,4 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).