Menu Zavřít

VÝJIMKA PRO KOSOVO

12. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Uprchlíci z válkou zmítaného Kosova mají v České republice oproti ostatním speciální postavení. Ministr vnitra vydal rozkaz o prozatímním zmrazení jejich žádostí o uprchlický statut. „Nechceme, aby se ti lidé v případě negativní odpovědi museli vracet do válkou zasažené země. Zatím tedy bylo rozhodování o žádostech kosovských Albánců odloženo, říká Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vnitra.

CIF24

Pokud by se dohodli zástupci Evropské unie, byla by podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Kopřivy vyhlášena takzvaná dočasná útočiště, podobně jako tomu bylo za války v Bosně. „Výhodou tohoto postupu je, že se nemusí vést žádné složité řízení, a to, že uprchlík je z válečné oblasti, ho opravňuje ke vstupu, řekl Kopřiva.

Vyhánění kosovských Albánců za jugoslávské hranice se zatím v počtu uprchlíků na našem území nijak výrazně neprojevilo. Od počátku roku přešly přes české hranice necelé dva tisíce občanů Jugoslávie, z toho v březnu něco přes osm set lidí. V České republice jsou čtyři uprchlické tábory a dvě jejich pobočky. V současné chvíli v nich žije asi devatenáct set žadatelů o statut uprchlíka, přičemž největší počet z nich tvoří občané Afghánistánu, dále Iráku, Srí Lanky a Bangladéše. V uplynulých dvou týdnech přišly asi čtyři stovky kosovských Albánců. Kapacita táborů je využita asi z poloviny, mohou pojmout ještě stovky uprchlíků. Navíc ministerstvo vnitra uvažuje o zřízení pátého tábora s kapacitou asi pět set lůžek. Česká vláda se rozhodla pro uprchlíky zorganizovat masivní humanitární pomoc. Nyní však řeší otázku, kde vzít peníze na další ubytování uprchlíků, kterých podle ministra zahraničí Jana Kavana republika přijme až pět tisíc. „Prostředky v rozpočtech jednotlivých resortů nemohou stačit a vládní rozpočtová rezerva prakticky neexistuje. Obrátíme se zřejmě na sněmovnu se žádostí o změnu zákona o státním rozpočtu, uvedl vicepremiér Pavel Rychetský. Kabinet dosud vyčlenil na pomoc Kosovu sedm milionů korun z Fondu zahraniční humanitární pomoci. Za tyto peníze odletěl do Tirany první speciál naložený potravinami, léky, dekami a hygienickými potřebami.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).