Menu Zavřít

Výkon německého průmyslu v dubnu předčil očekávání

8. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Průmyslová výroba v Německu v dubnu překonala očekávání. Meziměsíčně stoupla o 0,8 procenta, ekonomové odhadovali, že poroste jen o 0,5 procenta. Nejvíce se dařilo energetickým podnikům. Údaje o průmyslové výrobě tak po zklamání, které přinesl dubnový pokles průmyslových zakázek, znovu dávají naději, že největší evropská ekonomika dále poroste. Horší výsledky zaznamenal stavební průmysl a z výrobních linek sjelo méně spotřebního zboží.

„Hospodářské oživení v Německu pokračuje již devátým rokem a není tu žádný náznak, že by to najednou mělo skončit,“ řekl analytik banky ING Carsten Brzeski. Jeho optimismus sdílí i ekonomka Ulrike Kastensová z banky Sal. Oppenheim, podle níž se průmyslu dobře dařilo v prvním čtvrtletí, a tento trend bude ve druhém čtvrtletí pokračovat.


I německý hospodářský růst má někdy hořkou příchuť. Čtěte o poměrech na jatkách:

Jako otroci. Německá jatka vykořisťují pracovníky z Východu

ilustrační foto


Ministerstvo průmyslu také upravilo březnovou hodnotu směrem nahoru. Původně oznámený propad o 0,4 procenta nakonec činil jen 0,1 procenta.

Ve středu bylo oznámeno, že se objem nových zakázek německých průmyslových podniků v dubnu meziměsíčně snížil o 2,1 procenta, což bylo mnohem více, než odhadovali analytici.

EBF24

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let. Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru.

Související články:

Průmyslová výroba v dubnu klesla o 2,5 procenta. Kvůli kalendářním efektům

Německo vrátí energetikům miliardy za zdaněné jaderné palivo

Plné kapsy. Evropané se odmítají vzdát hotovosti, trend je ale zřejmý


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).