Menu Zavřít

Výlet do minulého století

15. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Podnik, v němž si nezpůsobíte průvan v peněžence

Když inženýr Jan Kašpar v roce 1911 podnikal svůj první letecký pokus, určitě netušil, že bude mít v Praze náměstí a restauraci. Dnes asi poletuje na obláčku a sleduje, jak si restaurant - bar U Kašpara vede. To samozřejmě zajímalo i mě, tak jsme si zašli s partnerem a synem na sobotní oběd. Restaurace sídlí přímo pod nuselskými schody, rohový dům s Bělehradskou ulicí, kde se dá pohodlně zaparkovat či tam dojet tramvají. Stanice jedenáctky je jen několik kroků. Doporučuji MHD, protože k dobrému jídlu patří i dobrý drink. Vnější vzhled je celkem nenápadný, až všední. O to útulněji je uvnitř. Dnes módní a hojně používaná neomítnutá cihla v kombinaci se dřevem barvy mahagonu, u stropu zavěšený létající velocipéd a patřičná patina vás hodí o několik desítek let zpátky. Chyběla jen maketa nějakého dvouplošníku. Dobře působí i nová rozšířená část restaurace s galerkou, odkud je možné sledovat cvrkot v ulici. Není to okno do růžové zahrady, ale bohužel vyhlídka na ošuntělý železniční přejezd.
A tak jsme svoji pozornost zaměřili na kuchyni. Už tři roky se chodí ke Kašparovi debužírovat a během té doby se dá leccos pokazit či napravit. Jakmile jsme zasedli ke stolu, hned jsme měli k dispozici jídelní lístek. Vlastně nás personál trochu zaskočil. Drželi jsme totiž v ruce originální pražské Kašparovy noviny, jejichž grafická úprava i obsah připomínaly dobu císaře Josefa ještě předtím, než se vypravil do Sarajeva. Místní tisk kromě dobré krmě inzeruje i jednoduché zařízení proti chrápání zvané Milouš či nový pokrokový aparát dalekomluv. Objednali jsme si delikatesní pórkovou polévku s dozlatova osmaženým chlebem, strouhaným sýrem a najemno nasekanou petrželkou (31 Kč). Vždycky je příjemné dostat potravu odpovídající nabídce. Předkrm vyhrálo zastřené vejce s krémem z modrého sýra, plátky vařeného uzeného jazyka, tomaty a křehkými okurčičkami (74 Kč). V tomto případě šlo o běžné jídlo, které neurazí, ale ani nenadchne. Náš hladový syn, který mezitím dorazil, začal zeleninovým salátem se sýrem (69 Kč). Byl zřejmě dobrý, protože rychle zmizel, ale věřte klukům ve vývinu.
I když mělo hlavní jídlo malé zpoždění, dočkali jsme se opravdu dobré stravy. Syn si objednal plátky vepřových panenek zapékané se slaninou, lilkem, křehkou brokolicí, tomaty a hermelínem s hranolky (148 Kč), partner si dal marinované kousky vepřového masa z panenek a kuřecích stehen na jehle, s hlavičkami květáku a brokolice na pórkové omáčce (149 Kč). Já zvolila steak podávaný s křehkými zelenými fazolkami ve sladkokyselé smetanové omáčce (198 Kč) a opékanými brambory. Vše bylo servírováno na obřích kameninových talířích (přílohy zvlášť) a bohatě nazdobeno množstvím čerstvé zeleniny. Chuťově milé překvapení, na kterém si nechal kuchař záležet. Jen jsem trochu váhala nad omáčkami. Jídelní lístek sliboval, že každá bude výrazně jiná. Ty naše se ovšem moc nelišily, ani chutí, ani zbarvením. Měla jsem pocit, že v kuchyni úřadovala kurkuma. Příslovečným vyvrcholením byly lívance s jahodami, šlehačkou a čokoládovou polevou (61 Kč), které vystačily celé rodině. Je příjemné vědět, že existují restaurace, kde se dobře najíte za slušnou cenu. My jsme se u Kašpara rozhodně nezklamali. Navíc, nechcete-li si způsobit průvan v peněžence, můžete poobědvat z denní nabídky třeba guláš za 45 Kč nebo kuřecí soté s hruškami za 65 Kč.
Příjemné prostředí i personál, jen ty toalety zase váznou. To už je v Česku ohraná píseň, potřebovaly by vybílit a vycídit. Jak jsme se ale při placení dověděli, tak se za provozu postupně odstraňují všechny nedostatky, která se tady během tří let ukázaly, tak uvidíme. Mimochodem, náš sobotní oběd stál 850 Kč.

Restaurant – Bar U Kašpara

ADRESA: Pod Nuselskými schody 1, 120 00 Praha 2
Tel: 222 562 218
www.club bar u kaspara.cz
OTEVÍRACÍ DOBA:
Pondělí – sobota 11.00 – 24.00
Kuchyně končí ve 22.30
POČET MÍST: 76
PLATEBNÍ KARTY: Ne
DRUH KUCHYNĚ: Česká
JÍDELNÍ LÍSTEK: Angličtina, čeština
JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU: angličtina, němčina
NABÍZENÁ VÍNA: Vinné sklepy Kobylí, Francie

HODNOCENÍ RESTAURACE:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 5 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 46 bodů z 60

VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU:
Ostrá česnečka s osmaženým chlebem, vaječným
žloutkem, pikantní uzeninou a sýrem 29 Kč
Grilované klobásky s křenem a hořčicí 69 Kč
Grilovaná kachní prsíčka na jemně krájeném zeleninovém
salátě se sýrem, česnekovou omáčkou a pečivem 129 Kč
Roštěná grilovaná se slaninou a zastřeným vejcem 96 Kč
Biftek protknutý anglickou slaninou, podávaný
s lahodným chřestem 209 Kč
Pečený losos s krevetami a pórkem 178 Kč
Lívance s malinami, podlité vaječným likérem se šlehačkou,
čokoládou a vanilkovou zmrzlinou 74 Kč

CIF24

VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU:
Rulandské bílé 125 Kč
Frankovka 125 Kč
Modrý portugal 125 Kč
Francouzský Sauvignon 2000 280 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).