Třetí návštěva "lodní restaurace" na Vltavě se vydařila
Po pravdě řečeno, absolvovat další pražskou loď se mi moc nechtělo. Protože však zkušenost má být úplná, a navíc bylo toho dne vedro k zalknutí, vydal jsem se – v domnění, že říční povětří trochu oživí nehybný vzduch – na smíchovský břeh do třetího vltavského botelu, do Albatrosu.
Od začátku bylo zjevné, v jakém že stylu je podnik vyveden. Samotný vstup skýtá honosný, vzletný dojem. Restaurace potom a zejména kapitánský klub jsou ukázkou pravého, všeobjímajícího a až marnotratného přepychu let dvacátých. Mosaz, blyštící se jako zlatý poklad Inků, ušlechtilé dřevo, nabízející mazlivou pohodu, a temně modré stěny i strop, evokující atmosféru vlahé středomořské noci. Velké založení, mohutný lustr a nástěnná svítidla s filigránskými kalichy stínidel - zkrátka jako na Titaniku - ovšem před onou nešťastnou dubnovou nocí roku devatenáctistéhodvanáctého.
Přes všechen mile starosvětský přepych, který bych si asi uměl jak náleží vychutnat, jsem zamířil na terasu. I ta byla pojednána ve stylu rozmařilosti počátku minulého věku. Ratanový nábytek sympatického odstínu, bohatě polstrovaný, kulaté stoly s deskou z tmavého skla, zelené markýzy nad hlavou a konstrukce propletená listovím réví. Umělým sice, ale utěšeně zdobným.
Ledva jsem usedl, obklíčili mne stewardi hodní toho jména. V košilích alabastrově bílých a s epoletami na ramenou se elegantně proplétali mezi stoly, bystře uhadovali přání hostů a střelhbitě je plnili. Jeden z nich - se třemi prýmky – mi předložil jídelníček, lákající už svým provedením. Zlatá ražba na deskách a uměřeně elegantní provedení uvnitř dokonale ladilo s nabídkou pokrmů. Nevelkou rozsahem, co do složení však zcela uspokojivou. Usnesl jsem se nakonec sám se sebou, že dnešní program obstarají caprese, věž z hovězí svíčkové na špenátovém lůžku s grilovanou zeleninou a tartufo classico. Zatímco se kuchař pral s mojí objednávkou, užíval jsem si pohledu na město. Caprese chutnalo báječně. Rajčata, čerstvá tak, jak jen mohou v červenci být, obstarávají živý protiv sametově hladivému sýru. Společně s lepším z olivových olejů je předkrm tím nejlepším startem do dalších kol. Pouhá dvě mrknutí trvala chvilka, než zručný steward – říkejme tak pro dnešek obsluhujícím – předkládá hlavní part večeře. Na lůžku – spíše však soklu – ze špenátu se pne skutečná věž. Jednotlivými poschodími jsou plátky masa, umně proložené tu trikolórou paprik, výše zase plátky opečeného lilku, cukety a kdoví čeho ještě. Jen skrovná garnitura dává plně vyznít „architektonickému“ pojetí krmě. Maso, požito-li se zeleninou, skýtá plný a lahodný chuťový prožitek. Šťávy, prýštící z paprik obdarovávají sousto pikantním podílem, cuketa – v chuti neutrální – byvši skropena výronem z plátku hověziny se stane zajímavou výplní a rozšiřuje vějíř komponent pokrmu o netušené variace. I napohled je jídlo lákavé. Vertikálním řezem po celé délce „věže“ dostanete barevně zajímavou, vonnou a k požití zvoucí mozaiku. Své tentokrát zahrálo i víno, Vavřinecké s etiketou Bohemia Vinum. Prý nejprostší ze zdejší nabídky, přesto mocné a mimo očekávání dobré, dokázalo sehrát s jídlem vyrovnanou partii. Ba co víc – bylo plnohodnotným partnerem, jenž ještě více rozevřel mantinely chuťového spektra. Spokojen se dopracovávám k dezertu. Zmrzlinovo-čokoládové lanýže byly sice již trochu rozbředlé, ale výsostně lahodné a s opravdu znamenitou kávou se přičinily o další kulminaci dobrého pocitu z celé večeře na palubě.
Tenhle „výlet na Atlantik“ stál 650 korun. Se vším, co je v ceně, si ho rád zopakuji častěji.
Admirál Botel Allvatours - Restaurace
Hořejší nábřeží, 150 00 Praha 5 - Smíchov
Tel: +420 / 257 321 302, fax: +420 / 257 319 516
Otevírací doba: pondělí – neděle 10.00–24.00
Počet míst: restaurace 75, Capitan´s A-Club 35, salonek 12, terasa 100
Druh kuchyně: mezinárodní s nabídkou tradiční české
přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: angličtina, němčina, norština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, norština, švédština
Země původu nabízených vín: Argentina, Česká republika, Francie, Itálie
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 55 bodů ze 60
Výběr z jídelního lístku:
Domácí paštika z drůbežích jater a kachních prsíček s pistáciovými oříšky
a rybízovo-brusinkovou omáčkou Kč 110,-
Salát Nicosie s tuňákem, křepelčími vejci, šalotkou a černými olivami Kč 130,-
Žampiónový krém se šlehačkou a toasty Kč 45,-
Grilovaná zelenina zapékaná s mozzarellou – cuketa, lilek, paprika, tomat,
červená cibulka a sýr mozzarella Kč 125,-
Fettuccine Casa – italské fettuccine s grilovanými plátky lososa, listovým špenátem
a smetanovou omáčkou Kč 195,-
Rizoto z mořských ryb a darů moře – losos, tuňák, halibut, tygří krevety, mušle, rak,
šafránová rýže s parmazánem Kč 275,-
Plněná vepř. panenka švestkami – filetovaná se švestkovou omáčkou, podávaná
s opečenými bramborovými lupínky Kč 255,-
Novozélandské jehněčí kotletky s listovým špenátem a zapékanými brambůrkami Kč 325,-
Degustační menu z české kuchyně – bramborová polévka s houbami, zeleninou a brambory,
pečená husa po staročesku, bílé zelí a variace knedlíků, Babiččina jablíčka v županu Kč 460,-
Horká láska – horké lesní plody s mandlovým likérem na vanilkové zmrzlině s lístkem máty Kč 90,-
Výběr z vinného lístku:
Moet & Chandon Brut Impérial Kč 1200,-
Chardonnay - Velkopavlovická vinařská oblast, Šardice Kč 380,-
Castelli Romani Bianco – Collezione Marchesini, Lazio - Itálie Kč 380,-
Chablis Les Montmains Premier Cru Kč 1980,-
Viva Corsica Rose – Cinsault Niellucion – Francie Kč 450,-
Frankovka – Velkopavlovická vinařská oblast, Habánské sklepy Kč 495,-
J.P. Chenet – Cabernet Syrah - Francie Kč 450,-
Chateau Rozier – Sant Emilion Grand Cru – Francie Kč 1750,-