Návštěvník kontaktního večera pivovarníků počátkem března v brněnském hotelu Voroněž mohl nabýt dojmu, že si spletl místo a akci. Při dekorování nejlepších světlých výčepních piv totiž zaznělo i jméno Janáček. Snad poloha v Uherském Brodě, menší objem produkce a zaměření na prodej kolem komína způsobují, že většina domácích pivařů neochutnala něco z klenotů pivovaru, který se nebojí experimentovat ani s ochucenými pivy.
Historie vaření piva v královském městě Uherský Brod sahá do středověku. Historické prameny uvádějí, že i nejznámější osobnost Uherskobrodska, Jan Ámos Komenský, patřil do pivovarské rodiny - jeho otec Martin byl členem místního cechu pivovarníků.
Jedním z posledních nájemců původně městského, později panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček (1845-1925), který ale pro neshody s majitelem postavil v roce 1895 vlastní pivovar. Ten byl již v předválečné době znám exportními dodávkami zejména do jihovýchodní Evropy a zatlačoval zastaralé pivovary v okolí, včetně panského. V roce 1921 přebírá vedení podniku syn Jaromír Janáček, v období mezi válkami patřil Janáčkův pivovar mezi nejmodernější ve střední Evropě. Až do znárodnění v roce 1948.
Mezi nejmodernější svého druhu se pivovar, v jehož čele stál od roku 1989 do roku 1997 vnuk zakladatele Jaromír J. Janáček, vrátil po celkové rekonstrukci v roce 1993. Dnes jeho sortiment čítá deset piv: světlá výčepní DDP 3,6, Olšavan, Prima 10° a Patriot 11°, Tmavé 10°, světlé Kvasnicové, světlý ležák Extra 12°, speciální světlé Comenius Sp. 14°, nealkoholické Caliber, ochucené Beerberry v šesti příchutích a Vánoční a Velikonoční polotmavé 14°. Pivovar používá vodu z vlastní studně, granulovaný chmel a moravský slad. Nynější výstav činí kolem 60 tisíc hektolitrů za rok.
**Jak chutná profesionálům**
Hodnocení provedla profesionální skupina degustátorů sdružená kolem projektu Svět Piva.cz. Piva byla hodnocena na škále 1-9 (1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné).
Patriot 11° (4,6 % alkoholu)
Mezi výrazné klady patří plnost, která odpovídá spíše ležákům. Vůně je velmi slabě ovocná. Pivo přímo vybízí k dalšímu (a dalšímu) napití.
Celkové hodnocení: 2-
Extra 12° (5 %)
Vyšší extrakt způsobuje lehce karamelovou příchuť. Dá se vystopovat velmi slabý diacetyl (velice slabě máslová složka) ve vůni.
Celkové hodnocení: 4
Prima 10° (4,1 %)
Ve vůni nalezneme slabě ovocnou a kvasničnou složku. Hořkost a plnost odpovídají stupňovitosti piva.
Celkové hodnocení: 3-
Speciál 14° (6 %)
Ve vůni lehce ovocná i máselná složka. Sladkost a plnost jsou senzoricky příjemně vnímány. Je chuťově příznivější, než by se očekávalo u vícestupňových piv.
Celkové hodnocení : 3-