Neznám pravý důvod, pro který jsem tam zavítal. Snad to byl název, možná také vzhled vnější zahrádky, z okolních nejsympatičtější. V té řadě podniků, které vroubí jednu stranu ulice, mi zkrátka padl do oka, proto jednoho vlahého podvečera vstupujeme s mým častým souputníkem po kulinářských zážitcích do restaurace Patriot - X, abychom dobrou večeří završili víkend a nepříliš vydařený týden.
Začátek, samotné entrée, byl motivující. Vkusná kavárnička či bar v přízemí, vyvedený v kardinálském nachu v kombinaci se žlutí poledního slunce v Provenci s tím, že oblouky klenby jsou ponechány v cihle, to je odění na prvý pohled konejšivé. Spolu s typickým kavárenským nábytkem a moderními, dobře však výzoru místnosti konvenujícími svítidly poskytuje tento prostor neurážející noblesní posezení.
Protože však “ …se země otočila, nastal večer a tu bývá obyčej jísti…“ a kavárenské stolky, plochou nevelké a prosty založení vyhlížely při vší eleganci přece jen trochu naze, sestupujeme do podzemí, které je deklarováno coby plnohodnotná restaurace. Vtom narážíme na první problém, zatím jen drobný. Restaurace je prázdná a číšník nás zrazuje od toho, zůstat zde s tím, že „přece se tu nebudete bát sami, pánové“. Vracíme se zpět vzhůru, kde se mezitím vyprázdnilo, takže - protože na zahrádku se nám nechce, se „bojíme“ sami v prázdném baru.
Servírka, tvořící druhou polovinu obsluhy – mimochodem za noblesou a profesním umem svého protějšku značně pokulhávající – nám předkládá nabídku. Lístek, který by si co do úpravy zasloužil pečlivější knihařské zpracování, je uměřený rozsahem a lákající obsahem nabízených krmí. Vbrzku máme oba jasno o tom, co budeme večeřet. Mne upoutal kančí hřbet na portském s liškami, domácím červeným zelím na víně, s brusinkami a špekovými knedlíčky, před kterým jsem si poručil tatarský biftek z čerstvého candáta se zauzenou ústřicí a jemnými toasty. Kolega začíná carpaciem z tuňáka v bylinkovém pepři s parmazánovými hoblinkami, poté se chce potěšit kuřecími medailonky na víně se šunkou, modrým sýrem, brokolicí a bramborovými nočky.
Na předkrm nečekáme dlouho, což je příjemné, „Pavlov“ zapracoval. Již první sousto – v mém případě – sděluje, že večeře bude patrně v intencích celého předcházejícího poněkud nešťastného týdne. Jen zpola elegantně upravené sousto zahrálo v ústech jediný výrazně dominantní tón, bohužel poněkud falešný. Hlavní a jediný part zahrála cibule, ale taková zbylá z předchozích příprav, nakrájená o hodně dříve před použitím. Výsledkem byla čpící, ostrá pachuť, která dokonale smazala ostatní vjemy, byly-li v mase jaké. Navíc předkrm byl servírován v pokojové teplotě, což je pro rybu vražda. Odnaproti není také slyšet přílišnou chválu – tuňák je zatlačen do pozadí hořkou, vše opanující silou salátových listů rucoly. A temperatura je stejná jako v mém případě, o čtyři pět čárek vyšší. Protože jsem nebyli obdařeni menážkou se základním kořením natož „spéciemi“, nebylo lze napravit ani minimálně jen prostředně vydařenou ouverturu. Po debarasu se utěšujeme, že snad v případě hlavního chodu bude lépe.
Nebylo. Porce „štětináče“ přede mnou se topila v záplavě modrého zelí, z něhož vanul výrazný, ostatní výstupy dokonale přebíjející odér bobkového listu. Toho bylo bezmála stejně tolik jako nudliček zelí. Maso bylo přetažené do maxima, vysušené na troud a bez kýženého růžového jádra s prýštícími šťávami. Nepoddajně odolávalo skusu a vzdorovalo tlaku čelistí. Lišky se vytratily vůbec, portské nepromluvilo. Nelépe se vedlo kolegovi. Kuře bylo sice křehké, ale zcela prý prosto veškerých chutí. Tu obstaral v celé šíři spektra se prosazující vjem sýra, podporovaný rozvařenou brokolicí. Maso hrálo skrovnou roli kdesi v samém doznívání sousta. Dezert nevylepšil dojem ze zdejší kuchyně nijak výrazně, postrádal potřebnou eleganci v úpravě jakož i invenci v chuťové skladbě.
Cena, za kterou jsme se nepoměli, totiž 1343 koruny, je částečně akceptovatelná pouze díky vskutku oblažujícímu interiéru. V silné konkurenci okolo existujících podniků by stála – po mém soudu - za úvahu razantní inovace v práci kuchařů. Nenesou na trh jen své jméno, ale i dobrou pověst podniku.
Café - restaurant Patriot - X
V Celnici 3, 110 00 Praha 1
Tel: +420 / 224 235 158, fax: +420 / 224 233 246
e-mail: info@patriot-x.cz, www: patriot-x.cz
Otevírací doba: pondělí - pátek 09.00–24.00, sobota - neděle 11.00-24.00
Počet míst: restaurace 70, bar 20, zahrádka 50
Druh kuchyně: česká s průřezem do mezinárodní
Přijímané platební karty: všechny obvyklé, embosované i elektronické
Jídelní lístek: angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: téměř všechny z mapy vinařského světa
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 14 bodů z 20
Celkem: 46 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Královský rostbíf (jemně krájený) se sladkokyselými cibulkami - výborné Kč 138,-
Restovaná kachní játra na víně s cibulí a smetanou Kč 136,-
Ohnivý kotlík hutná polévka s hořícím Absintem - ostré Kč 93,-
Široké nudle s lososem ve smetanové omáčce s tomaty a bazalkou - jedinečné Kč 195,-
Máslová ryba s tomatovou kůrkou, brokolicí a brambory s jarní cibulkou Kč 298,-
Pečená jehněčí panenka v česneku, limetce, barevném pepři s canelloni v domácím pestu
a medovou omáčkou s romanescem Kč 336,-
Smažená hovězí svíčková v ořechové košilce s teplým salátem z brambor a zeleniny - výborné Kč 296,-
Hravé čokoládové fondue s čerstvými jahodami - pro dvě osoby (250 g) Kč 184,-
Výběr z vinného lístku:
Prosecco Frizzante - Itálie 0,75 l Kč 367,-
Mühler Thurgau - Morava 0,1 l Kč 36,-
Rulandské Šedé ´01 - pozdní sběr, Vinařství Sůkal Podluží - obec Dolní Bojanovice Kč 321,-
Vernaccia di San Gimignano „Titolato Strozzi“ - Itálie, Toscana, Gucciardini Strozzi DOCG Kč 499,-
Rosé d'Anjou AOC - Francie, Val de Loire, Domaine Chupin Kč 442,-
Modrý Portugal - Morava 0,1 l Kč 36,-
Rulandské Modré ´01 – jakostní, Vinařství Robek Strážnice - obec Blatnice Kč 329,-
Beaujolais Villages Chateau de Souzy - Francie, Bourgogne, Bouchard Pére & Fils Kč 755,-
Zinfandel - Kalifornie, Napa Halley, Robert Mondavi Kč 1969,-
Etchart Cabernet Sauvignon Red - Argentina Kč 510,-
Chateau Clarke Edmond de Rotschild, Bordeaux - Francie Kč 1690,-