Menu Zavřít

VÝMĚNA POSTŮ VE HŘE, ALE NE TEĎ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

O d p o v ě d n o s t     m a n a ž e r ů

Diskusi o výměně vrcholných postů v České spořitelně v souvislosti s očekávanými špatnými hospodářskými výsledky a ztrátami banky z obchodů v Rusku považuje místopředseda Fondu národního majetku Michal Hrubý za předčasnou. Zatím ji neřešíme, možná na ni přijde řeč na valné hromadě letos nebo v první polovině příštího roku, dodal. Přitom minulý rok fond při výměně generálního ředitele Komerční banky a několika jeho náměstků argumentoval právě špatným hospodařením banky.

„Pokud v některé bance jsou mimořádné problémy, je na ní, aby situaci zvážila a vyvodila důsledky. Každá by měla mít vlastní sebečistící mechanismus, protože jinak to není instituce schopná zdárného rozvoje. Ale pokud jde o obecnou otázku výměny managementu bank před privatizací, pak se domnívám, že je třeba počkat na nového vlastníka. Ten by měl rozhodnout, jaké vedení chce mít,“ prohlásil guvernér České národní banky Josef Tošovský.

CIF24

Ke změnám některých postů ale přece jenom dojde zřejmě poměrně rychle, a to v Komerční bance. Na mimořádné valné hromadě, kterou banka svolala na 24. listopad, budou zřejmě odvoláni dva členové dozorčí rady banky a nahrazeni novými. Na programu jednání to není, ale považuji za pravděpodobné, že ze strany akcionářů by návrh na změnu dvou členů dozorčí rady mohl přijít, uvedl předseda dozorčí rady banky Tomáš Procházka. Mělo by jít o bývalého náměstka ministra financí Michala Frankla a poslance za ODS Jana Stráského. Novým členem dozorčí rady KB by měl být podle našich informací Miloslav Fiedler, první náměstek ministra financí, druhý by měl být z vědecké, nikoliv politické či státní sféry.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).