Menu Zavřít

VÝMĚNA PREMIANTŮ

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft a Cisco

ebf - tip - debata

Společnost Microsoft už není největší firmou na světě podle tržní kapitalizace. Dvacátého osmého března ji předběhla firma Cisco Systems, která byla dlouho druhá. Za–okrouhlená tržní kapitalizace Cisca na mimoburzovním trhu Nasdaq činí 555 miliard dolarů, softwarový gigant Microsoft dosahuje 540 miliard dolarů. Třetí pozici zaujímá beze změn společnost General Electric.
Akcie Microsoftu přitom nejsou zdaleka neúspěšné. Za poslední rok vzrostly o dob–rých sedmnáct procent. V posledních měsících jsou však „rozkmitané v souvislosti s vyšetřováním možných monopolních praktik firmy, které by mohlo vyústit v její rozdělení na několik částí.
Pohyb tržní hodnoty akcií Cisca lze naopak přirovnat k výstupu na Měsíc. Za několik posledních let si akcie připsaly k dobru kolem dvou set procent. Nyní stojí zhruba 80 dolarů kus, což je o 204 procent více než před rokem.
Microsoft se podle analytiků zařadil mezi akciové tituly takzvané „Old economy , avšak Cisco je součástí „New economy . Prohození pořadí na prvních dvou příčkách má proto jen symbolický charakter. V dobrém portfoliu je nutné mít oba tituly a žádný z nich není levný, uvedla televizní stanice CNN.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).