Menu Zavřít

Vyměňte si brýle

19. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Módní novinka - pro tentokrát praktická

Jedním z hitů zimní sezony jsou lyžařské brýle se zabudovaným elektronickým systémem, který umožňuje přepínat mezi čirým a tónovaným sklem podle momentálních podmínek na svahu. Brýle Uvex F1 Magic byly již minulou sezonu představeny ve Spojených státech. Prodávají se tam za 210 dolarů.
Dalo by se jistě polemizovat, nakolik podobný vynález přináší reálný užitek lyžařům různých výkonnostních kvalit. V propagačních materiálech firmy se na toto téma píše jen tolik, že brýle F1 Magic milovníky lyžování zbavují nutnosti činit po ránu ono palčivé rozhodnutí, jaké brýle si vzít momentálně na svah, a že kvůli případné výměně skel již nebudou muset ani zastavovat.
Brýle jsou velice zajímavé po technologické stránce. Jako takové také v roce 2004 získaly jednu z cen časopisu Popular Science. Základem jejich funkčnosti jsou tekuté krystaly vložené mezi jejich dvojité sklo. Podle toho, zda krystaly prochází či neprochází elektrický proud, jsou skla čirá, tmavá či „protimlhová“. Při zapnutí se totiž uspořádají do spirálovité struktury, která funguje jako účinný světelný filtr. Jedna tužková baterie brýle udrží při životě 200 hodin.
Poté, co nás vývojáři firmy Uvex takto zbavili úmorné dřiny čas od času změnit skla brýlí bez ohledu na rozdílné podmínky na horní či dolní části tratě, zbývá jen vymyslet, co si počít s takto ušetřeným časem. Speciální udělátko, které by lyžaře zabavilo během cesty v lanovce a čekání na náhodnou, leč milou společnost v baru nahoře, bude dozajista hitem příští sezony. Prozatím je třeba ocenit přínost Uvexu pro bezpečnost sjezdařů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).