Menu Zavřít

Vymeteno

10. 10. 2002
Autor: Euro.cz

FNM, ČKA a SFRB

MMF24

PRAHA (rů)- Vládní koalice si připravila půdu pro nové rozdělení postů ve vlivných ekonomických institucích. Sněmovna na její popud odvolala celé prezidium a dozorčí radu Fondu národního majetku (FNM) a podobně „vyčistila“ i dozorčí radu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Z české konsolidační agentury (ČKA) sundala poslance ODS Libora Ježka. O obsazení uvolněných pozic v devítičlenném prezidiu a pětičlené radě FNM budou poslanci dolní komory Parlamentu hlasovat už tento týden, a do konce října zřejmě i o dvou volných postech v ČKA a pěti místech v dozorčí radě fondu bydlení. Prezdium FNM a dozorčí rady ČKA i SFRB přitom rozhodují o transakcích v řádu desítek miliard korun. Nového obsazení se má dočkat i další vlivná státní instituce, Fond dopravní infrastruktury.
Čistku poslanci zdůvodnili potřebou obsadit důležité posty tak, aby to odpovídalo nynějšímu rozdělení politických sil. V orgánech důležitých státních institucí by se mělo snížit zastoupení ODS, která si v nich v minulém volebním zajistila pozice díky opoziční smlouvě. Svůj díl by si ovšem nyní chtěli ukrojit i komunisté, kteří okamžitě začali vznášet nároky na místa ve FNM i v ČKA.
Lze předpokládat, že volná místa obsadí zástupci vládních stran. Vláda již navrhla osm členů prezidia FNM a oproti původnímu požadavku ministrů Rusnoka a Sobotky, aby v tomto případě do křesel usedli náměstci odpovědných ministerstev, nominovala kromě nich i koaličního poslance Karla Kühnla (US-DEU) a Jiřího Václavka z ČSSD. Nominací pro ČKA ani SFRB se zatím kabinet nezabýval, v souvislosti s ČKA se však nejčastěji mluví o Ivanu Pilipovi (US-DEU). Napětí stále panuje i uvnitř FNM, kde je již od května volný post předsedy výkonné rady. Předseda prezidia, ministr Bohuslav Sobotka se na něj již dvakrát pokoušel prosadit dosavadního druhého místopředsedu Jana Juchelku, prezidium se však nesešlo v dostatečném počtu, aby bylo usnášeníschopné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).