Menu Zavřít

Vynikající četba ze strašného období

9. 12. 2008
Autor: Euro.cz

V deseti nejlepších publikacích...

Celý podtitul: V deseti nejlepších publikacích roku 2008 věnovaných podnikání lze najít titány, kteří se chovají jako školáci, i lekce řízení od firmy Procter & Gamble

Při pohledu na knihy vydané počátkem roku 2008 lze pozorovat nevinnější svět, ráj zdánlivě nenarušený finanční krizí a blížící se ponurostí roku 2009. Už na jaře se však objevily první publikace se špatnými zprávami. Bez ohledu na roční dobu vyšel v roce 2008 velký počet cenných prací včetně několika, které rozpoznaly smutné kontury věcí příštích. Jednou z nejlepších je kniha bývalého bankéře Charlese R. Morrise The Trillion Dollar Meltdown (Zhroucení za biliony dolarů; nakladatelství PublicAffairs), která na necelých 200 stranách vysvětluje, co a kdy se stalo. Morris jde po stopě amerického úvěrového šílenství až ke vzniku kapitalismu volného trhu chicagské školy a určuje výsledné trendy, které vytvořily bublinu. Včetně iluze v myslích portfoliových manažerů, že je možné vyhnout se riziku. Obává se, že americká ekonomika slábne, ale tvrdí, že by situaci mohlo zlepšit vhodné vedení. Jste příliš sklíčení, abyste si přečetli ještě něco o finanční krizi? Na našem seznamu nejlepších knih roku věnovaných podnikání je mnoho dalších témat. Kniha Alice Schroederové The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life (Sněhová koule. Warren Buffett a podnik života; nakladatelství Bantam) svědčí o létech výzkumu a nebývalém přístupu k tématu. Buffettovým tajemstvím je soustředěnost. „Rozhodl se věnovat pozornost téměř výhradně podnikání,“ píše autorka. A tvrdí, že vyloučil oblasti, jako jsou „umění, literatura, věda, cestování a architektura“. Schroederová také vytváří živý obraz Buffettovy rodiny včetně investorových dvou manželek a jeho neústupného otce. „Sněhová koule je bystrou a občas strhující četbou – zejména teď,“ napsala recenzentka Amy Feldmanová. Dalším titulem z oblasti finančnictví, o jehož tématu se objevuje mnoho zpráv, je The Partnership: The Making of Goldman Sachs (Partnerství. Zrod společnosti Goldman Sachs; nakladatelství Penguin Press) od strategického poradce Charlese D. Ellise. Autor nabízí spoustu barvitých podrobností - například o americkém ministrovi financí a bývalém řídícím pracovníkovi společnosti Goldman Sachs Henrym Paulsonovi a o Jonu Corzinovi, bývalém spolupředsedovi představenstva a v současnosti guvernérovi New Jersey, jak se dle jednoho kolegy hašteří „jako malé děti“. Jde o pikantní, barvitou kroniku. Velmi odlišnou podnikovou ságu popisuje kniha Hell's Cartel: I.G. Farben and the Making of Hitler's War Machine (Pekelný kartel. I. G. Farben a vznik Hitlerovy válečné mašinerie; nakladatelství Metropolitan Books) od Diarmuida Jeffreyse. Koncern Farben, vytvořený ve dvacátých letech 20. století sloučením několika společností, ztělesňoval mnoho vlastností, které v podnikání obdivujeme. Společnost se však v průběhu dějin vyznačovala morálními kompromisy a ve čtyřicátých letech byla v centru nacistického zlého snu. „Jeffreys obratně zachycuje, jak tato kdysi hrdá firma sestoupila do propasti,“ napsal recenzent Jack Ewing.
Behaviorální ekonomie je významným trendem a v tomto žánru je jednou z velmi zdařilých posledních prací kniha Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions (Předvídatelně iracionální. Skryté síly, které ovlivňují naše rozhodování; nakladatelství HarperCollins) napsaná ekonomem Danem Arielym z Massachusettského technologického institutu. Autor dokládá svou tezi, že skuteční lidé jsou impulzivní, krátkozrací a mají daleko k tomu, aby byli chladně racionální, přesvědčivými důkazy. Kniha je „zábavnou výpravou za mnoha způsoby, jak lidé jednají proti svým nejlepším zájmům“, poznamenal recenzent Peter Coy.
Stejně poutavá je kniha Michaela Hellera The Gridlock Economy: How Too Much Ownership Wrecks Markets, Stops Innovation, and Costs Lives (Ekonomika kolapsu. Jak příliš mnoho vlastnických práv ničí trhy, brání zavádění novinek a přináší ztrátu životů; nakladatelství Basic Books). Autor, profesor práv na Kolumbijské univerzitě, zkoumá, jak roztříštěné vlastnictví majetku – půdy, duševních nebo vysílacích práv – často lidem umožňuje bránit si vzájemně v maximálním využití nějakého nedostatkového zdroje. Hellerův rozbor postihuje řadu témat - od politiky bezdrátové komunikace až po kontrolu neorganizovaného rozvoje měst.
Jedna z vynikajících letošních knih o podnikání si bere poučení od firmy Procter & Gamble, v níž se v tomto desetiletí odehrály převratné inovace. Kniha The Game-Changer: How You Can Drive Revenue and Profit Growth with Innovation (Co mění hru. Jak lze zaváděním inovací podnítit růst výnosů a zisků; nakladatelství Crown Business), kterou napsal generální ředitel společnosti P&G Allan George Lafley společně s manažerským poradcem Ramem Charanem, „vyniká díky konkrétnímu vysvětlení metody P&G a… bohatými příklady z firmy“, napsal recenzent Robert Berner. Lafley nás zavádí do firmy a Charan přispívá externím rozborem jejího řízení. Zavádění novinek je rovněž nepostradatelné pro obnovu země, prohlašuje sloupkař listu New York Times Thomas L. Friedman. Jeho kniha Hot, Flat, and Crowded: Why We Need a Green Revolution – and How It Can Renew America (Horká, stagnující a přelidněná. Proč potřebujeme zelenou revoluci – a jak může obrodit USA; nakladatelství Farrar, Straus & Giroux) je výzvou k uvolnění tvořivosti – a kapitalismu – k řešení problémů v oblasti energie a klimatické změny. Aby dokumentoval vzájemné působení trendů, autor skáče ze Sumatry do Connecticutu a Číny.
Další knihou, která rozvažuje o událostech v zahraničí, je Factory Girls: From Village to City in a Changing China (Dívky z fabriky. Z vesnice do města v měnící se Číně; nakladatelství Spiegel & Grau) od bývalé přispěvatelky listu Wall Street Journal Leslie T. Changové. V posledních 30 letech v Číně zesílil proces migrace z venkovských do městských oblastí. Changová získala vzácný přístup do světa mladých migrantek v osmimilionovém městě Tung-kuanu. Výsledkem je dle recenzenta Davida Rockse „bystrý pohled“ na lidi, jejichž život se zřídkakdy stává středem zájmu. Pro povzbuzení zvažte nakonec četbu knihy Outliers: The Story of Success (Outsideři. Příběh úspěchu; nakladatelství Little, Brown) od přispěvatele časopisu New Yorker Malcolma Gladwella. Zpochybnění konvenčních představ o úspěšných lidech je dle něho klíčem k tomu, aby člověk získal správné příležitosti přesně v pravý čas – a duchapřítomnost, aby je využil. Příklady se pohybují mezi Billem Gatesem a sportovními hvězdami. Gladwell končí obhajováním školských reforem, které by dle něho mohly rozšířit šance. Jeho názory jsou určitě podnětné.

Praporek s. 82:
Společným tématem je potřeba zavádění více inovací – v řízení, vzdělávání, energii a klimatické politice

ebf - tip - debata

Copyrighted 2008 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).