Menu Zavřít

Výnosnost akcií se v následujících letech sníží, varují analytici. Zavinit to má hlavně stárnoucí světová populace

12. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Celosvětová populace v posledních letech postupně stárne, což představuje problém i pro akciový trh
  • Analytici JPMorgan se domnívají, že tento trend povede k nižším výnosům a k nižšímu růstu zisků z akcií
  • Jednoprocentní nárůst počtu lidí nad 65 let bude představovat 0,92procentní pokles výnosnosti, odhadují 

Stárnutí populace je poměrně závažný demografický problém, s nímž se v poslední době potýká mnoho vyspělých zemí po celém světě. Nižší porodnost v kombinaci s vyšší délkou dožití vytváří stále větší tlak na důchodové systémy, přičemž odborníci varují, že v případě pokračování tohoto trendu se situace za pár desítek let stane neudržitelnou.

Analytici americké bankovní společnosti JPMorgan Chase navíc nyní varují, že zvyšující se počet seniorů bude mít nepříznivý vliv i na akcie. „Očekáváme, že stárnutí světové populace se v nadcházejících desetiletích zrychlí, což pravděpodobně povede ke špatným výsledkům pro akciový trh,“ uvedli podle Business Insideru odborníci z JPMorgan.

Outstream Placeholder

Současný demografický vývoj má podle nich vést především k poklesu výnosů akcií a také k nižšímu růstu jejich zisků. „Očekáváme, že v příštích deseti letech dojde ke zvýšení počtu lidí starších 65 let o přibližně jedno procento. To by mělo vést k poklesu ročních výnosů akcií o zhruba 0,92 procenta,“ vypočítali analytici.

Problém mají hlavně nadnárodní firmy

Souvislost mezi stárnoucí populací a nižší výkonností akcií tvoří především fakt, že starší lidé se obvykle místo investic soustředí hlavně na našetření úspor na důchod. Kvůli nižším investicím mají následně firmy menší prostor na inovace, což se negativně projevuje právě na výkonu akcií. Dalším podstatným faktorem je pak skutečnost, že podniky můžou mít problém sehnat dostatek zaměstnanců.

Analytici JPMorgan každopádně tvrdí, že dopad stárnoucí populace na jednotlivé firmy se bude výrazně lišit. Záležet bude samozřejmě na vývoji situace ve všech zemích, kde daná společnost působí. Obzvláště ohrožené jsou tedy především velké nadnárodní korporace, jež se soustředí na státy, v nichž je demografický trend nejméně příznivý.

Světová populace stárne. Do roku 2050 bude v Indii žít více seniorů než dětí, v Česku je to už teď každý pátý
Přečtěte si také:

Světová populace stárne. Do roku 2050 bude v Indii žít více seniorů než dětí, v Česku je to už teď každý pátý

Kromě nižších výnosů je navíc nutné počítat i s poklesem ocenění jednotlivých akcií. Když totiž starší lidé vybírají své penzijní fondy, vede to ke snížení celkových národních úspor, což zvyšuje výnosy dluhopisů. Senioři ve vyšším věku navíc často prodávají své stávající akcie, což opět negativně ovlivňuje jejich cenu.

Dařit se bude odvětví zdravotní péče

Ačkoliv stárnoucí populace bude pro většinu firem představovat komplikace, jednomu odvětví se má podle analytiků dařit. Nepřekvapivě to bude sektor zdravotní péče, který bude prosperovat právě díky rostoucímu počtu seniorů.

„Existuje naprosto jasný pozitivní vztah mezi stárnutím obyvatel a nadměrnými výnosy v odvětví zdravotní péče. U něj tedy očekáváme naopak zvýšení zisků,“ podotkli analytici, podle nichž nárůst podílu obyvatel starších 65 let o jedno procento povede v následujících deseti letech ke zvýšení zisků celého sektoru o 0,85 procenta.

MMF24

I v tomto případě bude ale samozřejmě záležet na situaci v jednotlivých zemích. Nejzávažnější demografická krize aktuálně panuje třeba v Číně a v Japonsku, kde se má podíl seniorů na populaci v následujících letech zvýšit o několik procentních bodů.

Japonsko má problém. Zemi bude v roce 2040 chybět téměř milion zahraničních pracovníků, tvrdí odborníci
Přečtěte si také:

Japonsko má problém. Zemi bude v roce 2040 chybět téměř milion zahraničních pracovníků, tvrdí odborníci

Dobře na tom ale není ani Česká republika. „Trvalým rysem populačního vývoje v příštích 35 letech bude nárůst počtu obyvatel ve věku 65 a více let. Počet seniorů, který na počátku loňského roku činil 2,2 milionu, se do konce 50. let vyšplhá na tři a čtvrt milionu,“ řekla v tiskové zprávě Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).