Menu Zavřít

Vypraný zlatý poklad

7. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Příští rok získá Erste 50 miliard Kč za nulový úrok

V České spořitelně je uschován zlatý poklad, který její vlastník vykope za deset let. Jde o několik desítek miliard korun, které bance s největší pravděpodobností zbudou z umořených vkladních knížek na doručitele. Od letošního května totiž platí novela zákona o bankách, která v souladu s legislativou Evropské unie proti praní špinavých peněz nově upravuje problematiku anonymních vkladů. V konkrétním případu České spořitelny to znamená zrušení vkladních knížek na doručitele, na kterých je nyní uloženo ještě sto miliard korun. Pokud si je jejich majitelé nepřevedou, nebudou od příštího roku tyto vklady již nijak úročeny a po deseti letech propadnou České spořitelně (ČS). Akcionáři tak mohou v roce 2013 počítat s mimořádným ziskem sto padesáti až tří set korun na jednu akcii. V tomto kontextu se potom výše nabídky AVS (majoritního vlastníka Erste Bank Sparkasen, který je zase majoritním vlastníkem České spořitelny) pro připravovaný povinný odkup akcií spořitelny ve výši 372,40 koruny na jednu kmenovou akcii, nezdá adekvátní. Cena ale podléhá schválení Komise pro cenné papíry. Termín pro její rozhodnutí vypršel v pátek.

EBF24

Pojišťovna neprodá.

Erste společně s AVS dnes kontrolují již 89,2 procenta akcií spořitelny a v souladu se zákonem musejí nabídnout odkup i poslední desetiny. Jediným větším minoritním akcionářem je Česká pojišťovna, která vlastní přes pět procent ČS. A právě pojišťovna minulý týden upozornila Komisi pro cenné papíry, která návrh AVS na podmínky povinného odkupu v té době projednávala, že v ceně není onen zlatý poklad zohledněn. Týdeníku EURO to potvrdil místopředseda představenstva České pojišťovny Jan Blaško.
„Bohužel nám nebyly zpřístupněny znalecké posudky a nabízené ceny jen těžko mohou zohledňovat vkladní knížky. Za těchto podmínek bude pro nás těžké akceptovat nabídku AVS. Českou spořitelnu čeká podle našich propočtů za deset let dvacet až čtyřicet miliard korun, které jí propadnou z nevyzvednutých vkladních knížek na doručitele,“ řekl Jan Blaško. Další mimořádný zisk, který spořitelnu čeká a který není v ceně zahrnut, podle něj vyplývá ze změny norem upravujících účetní postupy pro banky. „Letos se musí proúčtovat všechny nerealizované zisky z minulých let. Například jde o zhodnocené cenné papíry a deriváty, které nemá spořitelna dosud zaúčtovány v tržních cenách,“ dodal Blaško.
Česká spořitelna ústy své mluvčí Kláry Gajduškové ke zlatému pokladu namítá, že ústav může být ke klientům velkorysý a promlčené pohledávky si neponechat. „Ke konci letošního roku se ruší vkladové vztahy potvrzené vkladními knížkami na doručitele. Nadále pak existuje právo vkladatele na výplatu zůstatku zrušeného vkladu, respektive pohledávka vkladatele za spořitelnou. Toto právo se promlčuje uplynutím deseti let, ale nezaniká. V případě, že by se vkladatel domáhal vyplacení promlčené pohledávky, pak banka může namítnout promlčení a v tom případě se klient tohoto vyplacení již nemůže úspěšně domoci. Banka však námitku promlčení nemusí uplatnit a pohledávku může vyplatit i v případě, že je již promlčená. Spořitelna dosud v obdobných případech promlčení neuplatňovala a vklady vyplácela,“ sdělila Gajdušková.

Pomalé převody knížek.

Na začátku letošního roku činil objem zůstatků na vkladních knížkách na doručitele přibližně 117 miliard korun. Přes mediální kampaň ČS v dubnu a květnu letošního roku bylo do minulého týdne na vklady adresné převedeno pouze 17 miliard. Stále tedy zbývá sto miliard. Pro odhad, kolik anonymních vkladů zůstane nepřevedeno i po 1. lednu 2003, lze vycházet ze srovnání se sousedním Rakouskem. Tam přeměna anonymních vkladů začala již v listopadu 2000 a bude končit tento měsíc. Do dnešního dne však v Rakousku zůstává neidentifikováno 30 procent vkladů a v rakouské spořitelně, majitelce ČS je to dokonce 36 procent. Vzhledem k tomu, že jižní sousedé měli na transformaci těchto úložek o více než padesát procent delší dobu, dá se očekávat, že objem nepřevedených vkladů bude u nás vyšší. Podle odhadů České pojišťovny bude mít spořitelna příští rok k dispozici 45 až 60 miliard korun na neúročených vkladech.
Spořitelně zbývá podle jejích informací převést ještě 5,7 milionu vkladních knížek na doručitele, na kterých je průměrný zůstatek osmnáct tisíc korun. Jaká část vkladů do konce letošního roku podle odhadů ČS převedena nebude, odmítla mluvčí spořitelny Klára Gajdušková „spekulovat“.
Pokud v současnosti uvažujeme průměrnou úrokovou míru, kterou Česká spořitelna „zhodnocuje“ úspory na vkladních knížkách ve výši 1,5 procenta ročně, pak padesát neúročených miliard z těchto vkladů pro ni znamená dodatečný zisk ve výši tři čtvrtě miliardy korun za příští rok.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).