Menu Zavřít

Vypukla válka

31. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská chce zastavit dodávky surovin do Chemopetrolu

Neshody mezi Českou rafinérskou a Chemopetrolem Litvínov v otázce předávacích cen vyústily v otevřenou válku. Akcionář společnosti Česká rafinérská konsorcium International Oil Companies (IOC), které tvoří Agip, Conoco a Shell, napsal minulý čtvrtek (30. května) dopis premiérovi Miloši Zemanovi, ve kterém ho žádá o pomoc. Současně poukazuje na to, že „pokud do 1. června nebudou uzavřeny nové smlouvy, je pravděpodobné, že provoz jak v litvínovské rafinerii, tak i ve zpracovatelském chemickém komplexu bude kriticky zredukován nebo zcela přerušen do doby, než bude dosažena spravedlivá dohoda, založená na tržních cenách“. Pro příslušné podniky by to znamenalo ztráty ve výši stovek milionů korun, pro vládu riziko, že proces privatizace Unipetrolu může být vážně ohrožen.
Dopis byl poslán i ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi, jeho náměstkyni Miladě Vlasákové, Zdence Němcové (nyní již bývalé předsedkyni Fondu národního majetku) a velvyslancům čtyř zemí, USA, Velké Británie, Nizozemska a Itálie.

Spravedlivě a včas.

IOC žádá premiéra Zemana o podporu, kterou by vláda mohla poskytnout, aby se dosáhlo spravedlivého a včasného řešení problému. Zahraniční investoři vidí situaci takto: Základem neshody je cenová politika, týkající se předávacích cen surovin, dodávaných do Chemopetrolu společností Česká rafinérská, a cenová politika, která se týká energií a služeb, jež Chemopetrol dodává České rafinérské.
„Věříme, že pro všechny strany je nesmírně důležité, aby byla urychleně dosažena schůdná, spravedlivá dohoda; to platí nejen pro nás jako významné investory v České republice, ale také pro množství lidí, kteří jsou zaměstnáni v Litvínově v komplexu rafinerie a při zpracování chemikálií, a také pro naše další zákazníky a pro českou ekonomiku vůbec,“ stojí v dopise, který má týdeník EURO k dispozici.
IOC situaci vidí následovně: na konci minulého roku Chemopetrol ukončil dlouhodobé smlouvy na dodávky surovin z České rafinérské. Ačkoli na začátku roku 2002 ještě nebyly uzavřené nové smlouvy, akcionáři IOC a vedení České rafinérské jasně vyrozuměli, že všichni akcionáři (včetně Unipetrolu) jednomyslně odsouhlasili, aby Česká rafinérská pokračovala v dodávkách do Chemopetrolu za stejných podmínek jako dříve.
„Unipetrol toto nikdy neprohlásil, existuje písemný záznam o odmítnutí pokračování za stejných podmínek vzhledem k jejich nevýhodnosti pro Chemopetrol,“ řekl v rozhovoru pro týdeník EURO generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc. Akcionáři podle IOC sdělili též, že jakékoli úpravy, které se ukážou jako nevyhnutelné, se učiní retroaktivně poté, co budou odsouhlaseny nové dlouhodobé smlouvy. Navzdory tomu Chemopetrol následně odmítl za těchto podmínek zaplatit za své lednové dodávky.
„Chemopetrol zaplatil za lednové dodávky, ale cenu, která odpovídá ceně tržní. Rozdíl činil pouhých třináct milionů korun v neprospěch České rafinérské,“ oponuje Švarc.
Z dopisu vyplývá, že Česká rafinérská s ohledem na zjevnou vzájemnou závislost obou společností a na znamení dobré vůle akcionářů IOC souhlasila s dalšími dodávkami Chemopetrolu na prozatímní bázi za podstatně nižší ceny - opět s retroaktivní klauzulí - do doby, než budou platit nové smlouvy. Po pěti měsících jednání stále není dohodnuta smlouva, která by odrážela současné a přiměřené tržní ceny.
„Chemopetrol vypověděl smlouvy 30. června 2001 s účinností k 31. prosince 2001 v souladu s jejich zněním a v souladu se zákonem, protože současné smlouvy podepsané bývalým vedením Unipetrolu byly nevýhodné pro Chemopetrol. Transfer zisku do České rafinérské z Chemopetrolu je odhadován na 500 milionů korun ročně,“ tvrdí Švarc. Dodává, že Chemopetrol a Unipetrol opakovaně vyzývaly k jednání od července roku 2001, ale IOC na žádosti neodpověděl a první jednání se uskutečnilo až letos v únoru. „Výše předávacích cen nebyla nijak upravena v původních smlouvách. Chemopetrol či Unipetrol neporušily žádnou z těchto smluv,“ řekl Švarc.
Zahraniční akcionáři tvrdí, že princip přiměřených tržních cen byl jasně zakomponován do původní smlouvy, na jejímž základě IOC přijal částečné vlastnictví České rafinérské od české vlády v roce 1996. Cenová základna, použitá pro první čtyři měsíce tohoto roku, významně přispěla ke značné ztrátě České rafinérské v průběhu tohoto období.

Proč se to tajilo?

Je záhada, proč akcionáři České rafinérské najednou otevřeně hovoří o tom, že předávací ceny významně přispěly ke značné ztrátě podniku za první čtyři měsíce roku 2002 (viz graf). Generální ředitel společnosti Ivan Ottis se totiž 9. května letošního roku v rozhovoru pro Hospodářské noviny vůbec nezmínil o tom, že by ztráty jeho podniku byly způsobeny důvody, které akcionáři v dopise premiérovi uvádějí. Ottis hovořil pouze o dvou důvodech: celosvětově extrémně nízké rafinerské marže a posilování české měny. O předávacích cenách neřekl ani slovo. Ottis v rozhovoru pro deník MF Dnes 15. května 2002 uvedl jen tolik, že současný stav má minimální vliv na hospodaření České rafinérské.

EBF24

Už to dál prý nejde!

IOC má zato, že splnil veškeré svoje závazky vůči české vládě. „Od roku 1996 bylo do rafinerií v Litvínově a Kralupech investováno přibližně 500 milionů dolarů, aby byly konkurenceschopné s hlavními rafineriemi v západní Evropě,“ stojí v dopise IOC premiérovi Zemanovi.
„Stát za rafinerie nedostal ani korunu. Do společnosti byla vložena očištěná aktiva bez zátěží jako neodsířená energetika, bez 800 milionů pochybných pohledávek, hokejového klubu a podobně. Investice do České rafinérské byly prakticky pořízeny z vlastních zdrojů, ke kterým výrazně pomohly transfery zisku z Chemopetrolu,“ tvrdí šéf Unipetrolu.
„Zároveň se ceny placené Chemopetrolem České rafinérské za dodávané suroviny za posledních pět let progresivně snižovaly, zatímco ceny, které Česká rafinérská platila Chemopetrolu za energie a služby, se progresivně zvyšovaly,“ stěžují se zahraniční investoři Zemanovi.
Švarc s tímto tvrzením nesouhlasí. Říká, že pokles cen odpovídá poklesu na relevantních trzích a souvisí s nižšími cenami produktů České rafinérské. „Vzhledem ke své původní obchodní politice držet vysoké ceny Česká rafinérská ztratila tržní podíl,“ dodává.
Akcionáři IOC jsou názoru, že současná situace nemůže pokračovat nekonečně dlouho. „Při předložení našeho současného cenového návrhu Unipetrolu na začátku tohoto měsíce akcionáři IOC zdůraznili, že bez platných dlouhodobých smluv nevidí možnost, jak by Česká rafinérská mohla pokračovat v dodávkách surovin pro zpracování společností Chemopetrol,“ píší autoři dopisu, šéfové firem Agip, Conoco a Shell. Tvrdí, že jejich cenový návrh by ve skutečnosti měl lehce pozitivní dopad na hospodaření Chemopetrolu a lehce negativní na výsledky České rafinérské ve srovnání s loňskými smluvními cenami. „Bez takové dohody Česká rafinérská není ekonomicky životaschopná a rafinerie v Litvínově a v Kralupech budou čelit nejisté budoucnosti.“

Co s privatizací?

Potíž je v tom, že IOC se má do 6. června vyslovit, zda uplatní předkupní právo na 51 procent akcií České rafinérské a podnik Benzina, které drží Unipetrol. Zdroje týdeníku EURO blízké IOC se domnívají, že spor o předávacích cenách zřejmě bude překážkou, aby zahraniční investoři toto právo mohli uplatnit.
Tento tah zahraničních akcionářů, kteří drží v České rafinérské 49 procent akcií, může zásadně ovlivnit privatizaci Unipetrolu. Otázkou je, nakolik změní tato vyhrocená konfrontace postoj akcionářů společnosti Agrofert, která vyhrála privatizační tendr a měla by za Unipetrol zaplatit kolem 11 miliard korun. „Situaci nebudu komentovat,“ řekl pro týdeník EURO generální ředitel Agrofertu Andrej Babiš.
Akcionáři IOC však i v této pokročilé fázi sporu doufají, že lze včas dosáhnout spravedlivé cenové dohody, aby bylo možné zabránit přerušení provozu v litvínovské rafinérii. „Velice bychom ocenili jakoukoli podporu, kterou by mohla vaše vláda poskytnout tak, aby bylo dosaženo spravedlivého a včasného řešení,“ prosí zástupci firem Agip, Conoco a Shell premiéra Miloše Zemana. Vládní zdroj týdeníku EURO říká, že předseda vlády s největší pravděpodobností zatím přenechá řešení otázky ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavovi Grégrovi.
„Unipetrol chce stále vyjednávat a dosáhnout shody, nikoliv však pod ultimátem zastavení dodávek,“ reaguje generální ředitel Unipetrolu. „Privatizace v roce 1995 byla provedena v neprospěch české chemie naprostou ztrátou nad obchodními podmínkami 80 procent všech surovin z České rafinérské pro další zpracovatelské podniky. Pokud představenstvo České rafinérské zastaví dodávky do Chemopetrolu, způsobí škodu v řádech stamilionů korun,“ tvrdí.
Týdeník EURO má informace, že akcionáři IOC vyhrožovali, že zastaví dodávky surovin do Chemopetrolu Litvínov už minulý pátek v poledne (více informací najdete na webové stránce http://online.euro.cz).
Nicméně Chemopetrol investuje stamiliony korun jen proto, aby snížil závislost na České rafinérské. Podnik před dvěma týdny oznámil, že investuje 400 milionů korun do nové stáčecí linky a skladovacích kapacit na suroviny pro etylénovou jednotku, což mu umožní nakupovat suroviny ve větší míře i od jiných dodavatelů, než je Česká rafinérská.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).