Menu Zavřít

VYŘIĎTE TO PISTOLEMA

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Přestřelka mezi místopředsedou ODS Ivanem Langrem a podnikatelem a přítelem Václava Klause Peterem Kovarčíkem není zplozencem okurkové sezony. Ukazuje, jak těsně jsou Klaus s Kovarčíkem vzájemně svázáni. Když byl předseda ODS donucen vybrat si, zda bude loajální ke svému místopředsedovi, či k příteli, rozhodl se potopit Ivana Langra.

V barometru jsme zjišťovali, který ze tří nabídnutých konců tohoto sporu (1. odchod Langra z vedení ODS, 2. smír, 3. ukončení spolupráce špiček ODS s Kovarčíkem) se manažerům jeví jako nejpravděpodobnější.

Téměř polovina oslovených (44 procent) sází na smír. Vítězství Kovarčíka či Langra se ředitelům zdá přibližně stejně pravděpodobné (třináct procent odpovědělo, že ODS vymění místopředsedu a patnáct procent, že Kovarčík přestane chodit do ústředí ODS ve Sněmovní ulici).

Komentáře byly nejen zajímavé, ale také divoké. Jeden z ředitelů napsal: „V České republice existují jen dva lidé, vůči kterým Václav Klaus vystupuje z pozice podřízenosti a slabosti. Kromě pana Kovarčíka je to pan Motlík ze společnosti Epic. Pokud se tito dva nazlobí, nemá pan Langer šanci a může se opět vrátit do středomoravských plání. Další z oslovených uvedl: „Nevím, jak celý spor skončí. Osobně bych dal přednost tomu, aby se páni za úsvitu ve Stromovce utkali střelbou s pistolí. Vytvořila by se tak šance, že se navzájem eliminují.

CIF24

A třetí názor: „Pokud se bude kauza vyvíjet dle obvyklého scénáře, je debakl Ivana Langra v historicky velmi krátké době nevyhnutelný. Václav Klaus totiž nenechává své přátele nikdy padnout a podporuje je i ve chvílích, kdy již kromě něj nemají vlastně podporu vůbec nikoho (příkladem může být Miroslav Macek). Vůli Václava Klause členská základna ODS přijímá jako nepsaný zákon, o němž není možno diskutovat, takže jeho názor se posléze stane automaticky názorem většiny. Poražený pak bývá nemilosrdně hozen přes palubu, pokud nestačí rychle odejít sám.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).