Menu Zavřít

Výroky Trumpa jsou „rasistické a nebezpečné“, říká irský premiér

1. 6. 2016
Autor: ČTK

Irský premiér Enda Kenny se ostře vymezil vůči Donaldu Trumpovi, jehož výroky označil za „rasistické a nebezpečné“. Vystoupil tak proti potenciálnímu kandidátovi na prezidenta Spojených států, který se snaží nalákat i irsko-americké voliče.

Donald Trump, předpokládaný republikánský kandidát v prezidentských volbách, které se budou konat na podzim letošního roku, navrhoval postavit zeď mezi Spojenými státy a Mexikem, kterou by zaplatilo Mexiko. Volal taky po zákazu vstupu většiny muslimských cizinců do USA.

EBF24

„Pokud jsou Trumpovi komentáře rasistické a nebezpečné, což jsou, pak mají voliči na vybranou,“ uvedl Kenny podle agentury Bloomberg v irském parlamentu. „Je to záležitost Američanů. Svět se s jejich rozhodnutím bude muset vypořádat.“

Trumpa pojí s Irskem vlastnictví 162 hektarů pozemků, které v roce 2014 koupil nedaleko města Clare; jsou na nich usedlosti či golfové hřiště. Kenny se svým komentářem přidal k výrokům prezidenta Barracka Obamy, který prohlásil, že vyhlídka, že Trump bude zvolen americkým prezidentem, „deptá“ světové lídry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).