Menu Zavřít

Výše platu - věc veřejná?

2. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Stále více Čechů chce vědět, kolik vydělávají jejich kolegové. Navíc nemají problém výši svého platu sdělit své rodině nebo známým.

V evropských zemích je téma platů stále tabu. Informace, kolik lidé vydělávají, se firmy snaží držet v tajnosti a většinou k mlčenlivosti o výši výdělku zavazují smluvně i své zaměstnance. Jak se ale ukazuje, Češi se o své mzdě mluvit nebojí. Informace o tom, kolik vydělávají, totiž nemá problém říci svým blízkým téměř šest z deseti Čechů.


Jak si říct o vyšší plat: důležité je načasování a dobré argumenty

 Přijímací pohovor


Přibližně stejný podíl, tedy 56 procent procent Čechů, by chtělo vědět, kolik vydělávají jejich blízcí přátelé nebo rodinní příslušníci. Průzkum portálu Paylab.com ale ukazuje, že našince víc než údaj o mzdě nejbližších zajímají čísla na výplatní pásce jejich kolegů. Takovéto informace by chtělo mít celých 70 procent Čechů. Absolutní nezájem o podobné informace projevilo jen 11 procent lidí.


Spočítejte si svou mzdu na naší kalkulačce:


V porovnání s výsledky z ostatních zemí je chování Čechů podobné jako jinde v Evropě. Celkové výsledky průzkumu z devíti zemí totiž ukázaly, že 74 procent lidí chce vědět, kolik vydělává jejich kolega. Jde o něco vyšší podíl lidí než v Čechách.

Nízký plat

Zaměstnanci s nadprůměrným platem mají menší potřebu vědět o výši mzdy svých kolegů než ti, kteří vydělávají méně. Celkem 72 procent podprůměrně vydělávajících Čechů chce vědět, kolik mají ostatní lidé ve firmě. V případě nadprůměrně vydělávajících je to 69 procent.


Jak jsou odměňovány jednotlivé profese?


To samé platí i v případě informování známých o vlastním platu. Průzkum ukázal, že čím je plat nižší, tím menší problém je mluvit o jeho výši na veřejnosti. Naopak jakmile je plat nadprůměrný, zaměstnanci už nejsou tak ochotní o něm diskutovat. O tom, kolik vydělávají, tedy nemá problém informovat 61 procent respondentů s nižším platem, než je celorepublikový průměr. Ve skupině s nadprůměrnou mzdou je to 53 procent.

Rovnost pohlaví - alespoň ve zvídavosti

Zhruba stejná část mužů a žen měla zájem vědět, kolik si jejich kolegové vydělávají. Ženy nejsou zvědavější, i když jsou postiženy nerovností platů, která se obecně nazývá gender gap. Právě transparentnost platů by měla podle některých iniciativ přispět ke zmenšování těchto rozdílů.


Berete plat, nebo mzdu?


Brusel vydal před třemi lety v této oblasti doporučení a mnoho zemí se předpisy inspirovalo. Zaměstnanci v některých zemích již získali právo vědět, kolik si jejich kolegové vydělávají. Například v Německu mají ti, kteří pracují ve společnostech s více než 200 zaměstnanci, právo požádat o zveřejnění příjmů svých kolegů. Lidé mohou svobodně požadovat informace o odměně svých kolegů od daňových úřadů ve Finsku a údaje o platu zaměstnanců jsou již dlouho dostupné v Norsku.

ebf - tip - debata

Čtěte také:

10 čísel pro výpočet čisté mzdy a odměny v roce 2018

Průměrný plat ve veřejné sféře se za tři roky zvedl o téměř 3500 korun

 Česká pošta - ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).