Menu Zavřít

VYSLOUŽILI SI POSTY

30. 8. 2001
Autor: Euro.cz

MZV

PRAHA (ČTK) – Funkci českého velvyslance při OSN začne letos na podzim plnit současný náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček. Ten působí na ministerstvu zahraničních věcí (MZV) od poloviny devadesátých let. Zastával tam například funkci vrchního ředitele sekce Ameriky, Asie a Afriky. Vystudoval moderní arabštinu, angličtinu a hudbu. Působil též jako vysokoškolský učitel a postgraduálně studoval v Izraeli.

České zájmy v Číně bude zastupovat nový velvyslanec Tomáš Smetánka a v Alžírsku bude působit Jiří Marek. Oba diplomaté již obdrželi od hostitelských zemí diplomatická schválení, takzvaná agrément.

Arabista a orientalista Smetánka byl od druhé poloviny roku 1996 velvyslancem v Jordánsku, na ministerstvu zahraničí pracoval také jako ředitel blízkovýchodního odboru. Má za sebou i novinářskou kariéru jako redaktor Respektu a šéfredaktor Lidových novin.

MMF24

Jiří Marek je rovněž arabista a orientalista. V letech 1993 až 1997 již působil na zastupitelském úřadu v Damašku a do odjezdu do Alžíru vedl oddělení Maghrebu v blízkovýchodním odboru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).