Menu Zavřít

Vysoká cena za Trumpovu zeď. Stavba odčerpá peníze ze 127 projektů Pentagonu

4. 9. 2019
Autor: čtk

Už za sto dnů by mohlo začít budování ochranných bariér na hranici Spojených států a Mexika, k němuž otevřelo cestu vyhlášení stavu nouze letos v březnu. Podle agentury Reuters začne budování na pozemcích ministerstva obrany v Arizoně. Prezident Donald Trump může díky stavu nouze k výstavbě využít fondů Pentagonu, jedná se o částku 3,6 miliardy dolarů (85 miliard korun).

Americké ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že odčerpání této částky postihne 127 armádních projektů, kde budou finance chybět. Jde o infrastrukturní projekty uvnitř USA i na základnách v zahraničí. Hranici s Mexikem nyní střeží 4500 vojáků a příslušníků národní gardy, podle expertů stavba zdi umožní jejich počet snížit.

Trump slíbil stavbu hraniční zdi během své volební kampaně v roce 2016. Opatření má zabránit pronikání migrantů, zločinců a pašeráků drog a lidí. Demokraté záměry Bílého domu tvrdě kritizují jako „politické kaskadérství“ a tvrdí, že investované peníze budou Pentagonu chybět.

„Rozhodnutí poškodí významné plánované projekty, které měly sloužit našim vojáků po celých Spojených státech a v zahraničí,“ konstatoval v nedávném prohlášení šéf frakce demokratů v Senátu Chuck Schumer.


Všechny zdi světa. „Donaldův val“ má mnoho předchůdců


Dále čtěte:

Vědci radí Trumpovi: Místo zdi postavte na hranici s Mexikem solární a větrné parky

Ukončete shutdown, nestavte zeď. Trumpa zradili šerifové z Texasu a Arizony

ebf - tip - debata

Díra v plotě: Německo zablokovalo mamutí projekt Saúdů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).