NOŠOVICKÝ PIVOVAR - Velmi mladý český pivovar v Nošovicích vaří nejoblíbenější moravské pivo. V devadesátých letech investoval miliardu do modernizace a dnes se jeho pivo těší z řady ocenění v mezinárodních soutěžích. Jeho Radegast Birell se už téměř stal synonymem nealkoholického piva.
Součástí největší pivovarské firmy v Česku, akciové společnosti Plzeňský Prazdroj, je i jeden z nejmladších a nejmodernějších pivovarů v tuzemsku – Pivovar Radegast v Nošovicích. Ten vaří nejoblíbenější pivo na Moravě. Vaří ho tu až od roku 1970, už následující rok uvařil více než 500 tisíc hektolitrů piva.
V roce 1988 překročil poprvé hranici jednoho milionu hektolitrů za rok a letos v červnu ze stáčecí linky sjela láhev, která se pyšní titulem „desetimiliardé pivo v historii pivovaru“. Pokud by se všech 10 miliard piv stočilo do půllitrových láhví nastavěných za sebou, dosáhly by vzdálenosti ze Země na Měsíc a zpátky.
V devadesátých letech nestačili vyrábět
O nošovickém pivovaru a jeho investičních plánech psal Profit ve třináctém čísle roku 1993 v článku s názvem Laťka mimořádně vysoká: „Nošovickému pivovaru Radegast již dávno nestačí obvyklý standard a tvrdě posiluje celou výrobu, zázemí i prodej lahodného moku. Výsledek se dostavil – Radegast se stal pivem roku 1992. Stoupat stále po žebříčku kvality, to neznamená přijímat strategické závěry a rozhodnutí. Ve hře jsou lidé, technika, suroviny, ale také zlepšení pozic na tuzemských i světových trzích. Jak na to?
Úspěch na domácím trhu, kam vloni směřovalo nošovické pivo na 5200 odběrních míst, přičítá Jan Sikora, ředitel Radegastu, zejména vysokým technologickým nárokům při produkci. Loňská výroba dosáhla 1,3 milionu hektolitrů při celkovém obratu přes jednu miliardu korun. Již v roce 1991 směřovalo z Nošovic na 100 tisíc hektolitrů piva do zahraničí. Letos by to mělo být o 30 tisíc hektolitrů více. Světový trh je velmi náročný. Udrží se na něm a uspějí jen ti, kteří zajistí nejen nejvyšší kvalitu a splní požadavky na obaly, ale zajistí také spolehlivost dodávek a jejich rovnoměrnost.“
Radegast v první polovině devadesátých let nemohl uspokojit poptávku, protože nebyl schopen svou produkci zvýšit. „Je na maximu a již dva roky potřeby trhu převyšují jeho možnosti. Ale pochopitelně dělá vše pro zvýšení kapacity, která má podstatnými investicemi vzrůst v roce 1994 a o rok později dosáhnout výroby ve výši 2 milionů hektolitrů. Zvýší se především kapacita varny, rozšíří stáčecí linky, skladovací sila na sklad a počítá se s instalací dalších cylindrokónických tanků. Práce běží naplno. Technologie bude od špičkových dodavatelů, například firmy Meura (Belgie) – zvýšení kapacity varny, stáčírna, nebo firem Krones, Haffmanns, Gea Till (Německo) – stáčení do sudů. Pro dodavatele je to referenční záležitost. Naši dodavatelé tak vysoko stanovené požadavky nejsou schopni splnit,“ vysvětloval autor Jaromír Složil před patnácti lety.
Miliarda do rozšíření pivovaru
Pivovar do rozšíření a modernizace výroby investoval stamiliony korun. „Letošní míra investic má přesáhnout 180 milionů a během tří let se počítá s proinvestováním miliardy korun. O financování rozhodnou akcionáři, kteří rozvoj pivovaru jistě podpoří. Nepochybně se zvýší zájem i o bezalkoholové pivo Birell Radegast,“ uváděl před patnácti lety autor.
V roce 1998 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků. V sudové stáčírně přešli průkopnicky z hliníkových sudů na nerezové sudy, sklep je vybaven 160 ležáckými tanky z konstrukční oceli. Pivovar se může také pochlubit jednou z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc láhví za hodinu.
Už neplatí ani tvrzení Profitu z roku 1993, že v lepší pozici brání Radegastu hlavně slabší světové jméno, protože vaří pivo teprve od roku 1970: „Cílem není vyšroubovat cenu. Má sice zájem na vyšších tržbách, ale spíše tak, že bude prodávat hodně piva za přijatelné ceny, které bude trh ochoten akceptovat.“
Vyrobí přes dva miliony hektolitrů piva ročně
Proč nošovický pivovar boduje, vysvětlil už před patnácti lety Profit: „Úsilí o nejvyšší kvalitu v Radegastu nikdy nekončí. V Nošovicích dbají doslova na každou maličkost a kvalita se stala modlou. I taková etiketa musí být stoprocentní a navíc se lepí německým lepidlem.“ Pivovar léta investuje do zlepšení kvalitativních parametrů výroby a do procesů analýzy a kontroly. Získal a obhájil certifikáty kvality. Díky tomu se varianty značky – Radegast Premium, Radegast Original i nealkoholické pivo Radegast Birell – honosí oceněními získanými v zahraničí i na domácím poli. Naposledy letos na jaře, kdy v mezinárodní pivní soutěži Australian International Beer Awards, kde bylo 1084 pivních vzorků ze 412 pivovarů a 42 zemí světa, získal světlý ležák Radegast Premium bronzovou medaili v kategorii piv plzeňského typu. A v klání nealkoholických piv dostala jeho značka Radegast Birell také bronz.
Nošovický pivovar produkuje ročně přes 2,2 milionu hektolitrů piva, což je druhá nejvyšší výroba piva v České republice, a více než 27 tisíc tun sladu. V roce 1993 zaměstnával pivovar pětistovku lidí, v současnosti má 270 zaměstnanců.
VÝROBA PIVA V ČESKU | ||||
rok | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 |
celková výroba piva v Česku | 18,75 mil.hl | 19,07 mil.hl | 19,80 mil.hl | 20,00 mil.hl |
export piva z Česka | 2,64 mil.hl | 3,10 mil.hl | 3,50 mil.hl | 3,70 mil.hl |
celková výroba Plzeňského Prazdroje v Česku | 10,00 mil.hl | 0,20 mil.hl | 10,69 mil.hl | 10,80 mil.hl |
prodej Plzeňského Prazdroje v zahraničí (přímý export a licenční výroba) | 1,70 mil.hl | 2,20 mil.hl | 2,58 mil.hl | 2,76 mil.hl |
Pramen: Plzeňský Prazdroj a Český svaz pivovarů a sladoven |