Menu Zavřít

Vyšší obranný rozpočet: Šlechtová chystá vlastní zákon

13. 2. 2018
Autor: čtk

Vláda za poslední rok dvakrát odmítla opoziční návrh na uzákonění růstu obranných výdajů. Přesto teď ministerstvo obrany podobný zákon připravuje.

“Přistoupili jsme k tvorbě vlastní legislativní úpravy pro způsob určování výdajů na obranu kvůli nutnosti vytvořit dlouhodobé stabilní prostředí pro plnění úkolů české armády a zajišťování obrany České republiky,” potvrzuje Jiří Caletka, mluvčí resortu. Cílem nové normy má být uzákonění růstu rozpočtu tak, aby v roce 2024 dosáhl dvou procent HDP.

Nové cíle a rozšíření misí
Šlechtová kvůli financování také nechala přepracovat střednědobé cíle české armády. Ministerstvo podle ní musí dostávat takovou specifikaci, kterou bude moct dále poslat do akvizičního procesu. Její kritika se týkala především nákupu 12 víceúčelových vrtulníků. Podle Šlechtové zadané požadavky žádná z firem nesplnila. Obrana si vyžádala nabídky od několika států, ve finále vybírala z americké a italské nabídky, ani ty ale podmínky nenaplnily. Šlechtová podotkla, že to přineslo diplomatické dopady. Armáda má specifikaci do dvou týdnů upravit. Vypsání zakázky ministryně očekává do několika měsíců. Do Parlamentu chce rovněž přinést komplexní návrh na rozšíření českých vojenských misí.

Caletka zatím nechtěl říct, jak vysoké meziroční navýšení norma přinese. Pouze upřesnil, že pokud půjde vše podle plánu, do meziresortního připomínkového řízení by měl návrh odejít v druhé polovině letošního roku.

Přípravy zákona zkritizovala Jana Černochová (ODS), šéfka sněmovního výboru pro obranu. Právě ona stojí za návrhem uzákonění meziročního růstu o 0,2 procenta HDP, který vláda za poslední rok už dvakrát odmítla.

Černochová mluví o absurdní situaci. “Mám pocit, že jde jen o chabou snahu zamezit tomu, aby opozice snad měla nějaké zásluhy na schválení této úpravy,” myslí si poslankyně o plánech resortu.


Armádní nákupy drhnou:

Nákup izraelských radarů se komplikuje. Kvůli neschváleným dokumentům

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Ruční raketový protiletadlový systém RBS-70 Saab Bofors Dynamics


Obrana argumentuje, že návrh ODS by vojsku sice zajistil přísun peněz, ale bylo by jich tolik a tak rychle, že by je armáda nedokázala smysluplně utratit.

“To vše bylo možné změnit v průběhu projednávání jediným pozměňovacím návrhem, přičemž bychom již v tuto chvíli byli o dost napřed,” zlobí se Černochová.

Ministerstvo obrany loni hospodařilo s necelými 50 miliardami korun, což je zhruba jedno procento HDP. Podle platné koaliční dohody z roku 2014 má ovšem rozpočet už v roce 2020 činit 1,4 procenta HDP.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

První návštěva zahraniční mise. Šlechtová se setkala s vojáky v Afghánistánu

Česká armáda? Jde správným směrem, ale pomalu, říká Petr Pavel

 Šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).