Menu Zavřít

Vyšší úrokové sazby pomohly bance JPMorgan zvýšit zisk o 13 procent

14. 7. 2017
Autor: čtk

Americká banka JPMorgan Chase & Co ve druhém čtvrtletí zvýšila meziročně čistý zisk o 13,4 procenta na 7,03 miliardy dolarů (160,7 miliardy korun). Největší banka v USA podle objemu aktiv uvedla, že propad v obchodování s dluhopisy více než kompenzoval výnos z vyšších úrokových sazeb.

Zisk na akcii vzrostl na 1,82 dolaru z 1,55 dolaru před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters přitom v průměru očekávali, že zisk dosáhne 1,58 dolaru na akcii.

Představitelé velkých bank v poslední době upozorňovali, že čtvrtletní výsledky budou v meziročním srovnání slabší. Vloni se obchody výrazně zvýšily v souvislosti s rozhodnutím Británie vystoupit z Evropské unie.

Banka oznámila, že zisk spotřebitelské divize se meziročně snížil z 2,66 miliardy na 2,22 miliardy dolarů, zatímco zisk investiční a korporátní sekce stoupl z 2,49 miliardy na 2,71 miliardy dolarů.

Akcie JPMorgan Chase & Co JPMorgan Chase Chart

MMF24

V posledním čtvrtletí ale bankovní sektor v USA těží z více než dvojnásobného zvýšení základní úrokové sazby, k němuž přistoupila americká centrální banka (Fed). Zatímco před rokem byl hlavní úrok v pásmu 0,25 až 0,50 procenta, nyní je v rozpětí 1,00-1,25 procenta.

Přečtěte si také:

Prostor pro zvyšování úroků v USA je omezený, tvrdí šéfka Fedu

Centrální banky přibrzdí „mejdan na trzích“

Vzdělaná pracovní síla a nízké platy lákají JPMorgan k expanzi do Varšavy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).