Menu Zavřít

Výstřel v Gliwici

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Spor přerůstá v otevřenou válku

ČSOB naplnila hrozby. Týdeník EURO má informace, že podala žalobu na stát, v níž se domáhá 7,6 miliardy korun za takzvané pohledávky s právní vadou, které musela převzít z ČKA, většinou na základě arbitrážních nálezů. Týdeníku EURO to potvrdil dobře informovaný zdroj. Na druhé straně ministerstvo financí už moc nepočítá s třístranou dohodou o smíru s Nomurou, na níž by se účastnila i ČSOB. Do pátku 10. října by měla být na stole dojednaná dohoda mezi českou vládou a japonskou bankou o smíru. Dohodu pak musí schválit vláda. Týdeníku EURO to potvrdil minsitr Vlastimil Tlustý s tím, že je to momentálně jediná dohoda, která je realizovatelná vzhledem k postoji ČSOB.
Právníci ČSOB kromě výše zmíněné žaloby připravili také podání, které zřejmě chtějí dostat k Ústavnímu soudu. Domáhají se zásahu do zákona o rozhodčím řízení v paragrafech, kvůli kterým prohráli spory s ČKA. V případě úspěchu by se jim otevřela možnost zažalovat prohrané arbitráže u běžných soudů.
ČSOB proplacením sporných pohledávek podmiňuje dlouhodobě svůj souhlas s trojstrannou dohodou o urovnání sporů svých a státu s Nomurou. Pohledávek pocházejících ze zkrachovalé IPB původně bylo za sedmnáct miliard korun, ale časem se některé podařilo vymoci či dosáhnout uznání dluhu. Ještě na počátku roku jich ale bylo za jedenáct miliard a tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka jednal o jejich známém prodeji ČSOB za jednu korunu. Dnešní ministr financí Tlustý na něj kvůli tomu dokonce podal trestní oznámení. Policie však před časem toto vyšetřování odložila. K prodeji pohledávek za korunu nakonec také nedošlo. Vedení ČKA muselo zažalovat zpětný převod pohledávek a vrácení peněz a bylo úspěšné. ČSOB ale celou dobu tvrdí, že ze smlouvy a státní záruky uzavřené při prodeji IPB vyplývá povinnost státu škodu z těchto nedobytných pohledávek bance uhradit. Právníci státu však tvrdí opak a v některých případech dokládají, že za znehodnocení pohledávek může sama ČSOB. Ta tato obvinění odmítá, a dokonce zažalovala funkcionáře ČKA za podobné výroky o patnáct milionů korun pro porušování dobrého jména.
ČSOB podala žaloby, přestože současně jedná o smírném urovnání a trojstranné dohodě s ministerstvem financí a Českou národní bankou. Došlo i k opakovaným schůzkám předsedy představenstva ČSOB Pavla Kavánka s ministrem Vlastimilem Tlustým. Státní orgány sice jednání nekomentují, ale žaloby naznačují, že nejsou příliš úspěšná.
ČSOB k tvrdému postupu přiměla patrně i prohra u pražského městského soudu v kauze České pivo. Banka tam žalovala Nomuru o 24 miliard korun plus úroky jako náhradu škody. Nomura totiž za akcie pivovarů zaplatila bezcennými akciemi IPB. Tento spor byl velmi důležitý a ČSOB silně věřila ve výhru, z níž by mohla zkusit uhradit i odškodnění za sporné pohledávky. Nyní tudíž logicky roste tlak banky na stát. Je rovněž pravděpodobné, že na sporné pohledávky bude muset ČSOB vytvořit vysoké opravné položky, a to velmi negativně ovlivní její hospodářský výsledek v letošním roce. Dosud jí totiž auditor neoprávkování sporných položek toleroval.
Současná vláda a zejména ministr financí Vlastimil Tlustý velmi usilují o dohodu s Nomurou a zároveň nejsou ochotni k ústupkům vůči ČSOB. Výsledkem je dohoda o separátním smíru s Nomurou a spor s ČSOB přejde zřejmě v otevřenou válku. (pp)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).