Menu Zavřít

Vytěžená zemina je odpad

7. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Absurdita roku

WT100

Pro podnikatele je největší nesmyslností povinnost nakládat s vytěženou zeminou jako s odpadem, což je spojeno s náročnou administrativou. Vyplývá to z druhého ročníku ankety Hospodářské komory ČR s názvem Absurdita roku, ve které podnikatelé i občané hlasují o nejkřiklavější administrativní povinnost, kterou na ně stát ukládá.
Z dvoutisícovky účastníků ankety se pro tuto absurditu vyslovilo 37 procent lidí, kteří volili mezi sedmi nominovanými náměty. V důsledku neexistence potřebné vyhlášky musí podnikatelé i občané zaplatit za zeminu skládkovné a navíc si kvůli transportu zeminy vyřídit povolení pro zacházení s odpady nebo si najmout specializovanou firmu.
„Přestože je zemina ekologicky čistá, musíme ji uložit na skládku. Pokud tak neučiníme, vystavujeme se obrovským sankčním poplatkům,“ napsal navrhovatel vítězné absurdity. Cílem ankety Absurdita roku je podle hospodářské komory právě na tyto nesmysly upozornit a dožadovat se jejich odstranění.
„Při snižování administrativní zátěže nejde jen o přímé finanční úspory, které by mohly činit až pětinu současných nákladů na administrativu ve výši kolem 17 miliard korun. Firmy a živnostníci by se zároveň mohli více soustředit na vlastní předmět podnikání, což by v důsledku generovalo dodatečné výnosy a posílilo celou ekonomiku,“ uvedl prezident hospodářské komory Petr Kužel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).