Menu Zavřít

Vytěžit z brexitu maximum: Paříž láká tisíce bankéřů

4. 1. 2017
Autor: ČTK

Francouzská metropole může získat kvůli brexitu vysoce kvalifikované finančníky z Londýna. Podle francouzské lobbistické skupiny by mohla přilákat z Londýna až 20 tisíc finančníků, jakmile v příštích měsících spustí britská vláda proces odchodu z Evropské unie.

Zástupci Paříže budou mít kvůli tomu setkání se špičkami londýnských finančních institucí v únoru. Důvodem je boj o talenty s konkurenčními finančními centry, jako je německý Frankfurt.

Snaha evropských zemí vytěžit z brexitu se začíná stupňovat s tím, jak britská premiérka Theresa Mayová plánuje na konci března spustit reálný odchod z EU. Pokud Mayová nedokáže globálním bankám zajistit přístup na jednotný evropský trh, dojde k přesunu finančníků a některých odnoží do Evropy. Mayovou před touto možností již dříve varovali šéfové nadnárodních bankovních kolosů.

„Cítíme, že rozhodnutí by mohla být přijata v prvním semestru nového roku,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Arnaud de Bresson, výkonný ředitel Europlace. „Vidíme, že instituce ve svých analýzách začínají zrychlovat.“


O londýnské finančníky má zájem vícero metropolí:

Nahradí Londýn? 7 měst, která mohou těžit z brexitu

 Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu


Nevýhodou Paříže je ale tvrdá regulace pracovního trhu, přičemž banky požadují po zaměstnancích delší pracovní dobu. Zároveň chtějí být flexibilní v najímání a propouštění lidí. Podle de Bressona ale Europlace nyní tlačí na francouzské poslance, aby pravidla uvolnili.

Britští bankéři, kteří jsou pod časovým tlakem, tvrdí, že chtějí založit nové nebo rozšířit stávající pobočky v Evropské unii před odchodem Británie, s nímž se nyní počítá v roce 2019. Mayová sice tvrdí, že chce pro banky zajistit co nejlepší podmínky, nicméně její další požadavek na omezení imigrace ze zemí EU fakticky znemožňuje, aby si Británie zajistila volný přístup na trhy zemí unie. Jasně to dala najevo celá řada evropských politiků. Mayová navíc odmítla podpořit přechodné období, které by bankovním domům umožnilo snadný odchod z Londýna.

KL24

V ohrožení je tak podle britské lobbistické skupiny TheCityUK téměř 70 000 pracovních míst v dobře placeném finančním sektoru, což by pochopitelně odneslo sektor služeb v Londýně. Až tisíc zaměstnanců plánuje do Paříže převelet britská HSBC Holdings, americká Citigroup nyní zvažuje přemístění části svých obchodníků s akciovými deriváty a deriváty na úrokové sazby do Frankfurtu.

Dále čtěte:

5 pádů a milníků na trzích v roce 2016

Brexit je dar od Boha, tvrdí Trumpův ministr obchodu

Rekordní sezóna: Británie láká turisty na slabou libru a Harryho Pottera


  • Našli jste v článku chybu?