Menu Zavřít

Vytunelování Orca?

13. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Menšinoví akcionáři mají právo spolurozhodovat o svých investicích

Dle tisku se nyní zdá, že se šéfovi Orco Property Group Jeanu-Françoisi Ottovi, který neopomene v rozhovorech nikdy poznamenat, že je také „otcem zakladatelem“ společnosti, povedl další „husarský kousek“. Ohlásil příchod nového investora – Colony Capitalu. V situaci, kdy je Orco v ochraně před věřiteli, to na první pohled vypadá jako skvělý tah velkého stratéga.

Velká ekvilibristika

Omyl je však rodným bratrem prvních pohledů. Spíše by se transakce s Colony Capitalem dala v případě uskutečnění přirovnat k největším „kouskům“ českých ekvilibristů po první a druhé vlně kuponové privatizace. Sdružení menšinových akcionářů SOS Orco se pokusí zabránit navrženému postupu všemi legálními prostředky, a proto by mělo být jasné, proč volí konfrontační a tvrdý postup.
Především vychází z oficiální informace Orco Property Group ze 7. dubna tohoto roku. Dle ní byla na konci roku 2008 hodnota net asset value per share (čistého obchodního jmění na akcii) 42,6 eura. Čisté obchodní jmění označuje aktiva společnosti po odečtení jejích závazků, tedy zbylý majetek poté, co firma jednorázově uhradí své dluhy.
Od té doby cena nemovitostí a developerských projektů nijak zásadně neklesala, hlavní pád se odehrál již dříve. Toto číslo by se tedy mohlo dalším přeceněním aktiv v držení Orco poněkud snížit, nikoli však zásadně. Jen pro ilustraci – na konci prosince 2007 bylo čisté obchodní jmění (NAV) společnosti 993,4 milionu eur. O rok později 466,7 milionu eur. Takový sestup by mohl stačit, ale uberme ještě deset procent z čistého obchodního jmění na akcii za první čtyři letošní měsíce, a je to asi 37 eur. To by bylo 405 milionů eur za celou společnost.

Přesun NAV

Do toho přichází Jean-François Ott s projektem, dle něhož Colony Capital získá po pěti eurech pět milionů akcií s možností nakoupit po sedmi dalších dvacet milionů. Orco zatím emitovalo necelých jedenáct milionů akcií. Získání pěti milionů kusů tedy představuje prakticky 30 procent podílu na firmě, při dotažení transakce do konce téměř sedmdesát. Celkové prostředky, které by tím Orco získalo, by byly 165 milionů eur.
Tím by se čisté obchodní jmění z odhadnutých 405 zvýšilo na 570 milionů eur. To při novém počtu akcií 36 milionů znamená na jeden cenný papír čistého obchodního jmění zhruba 15,7 eura. Tím současní akcionáři přicházejí o 232 milionů eur. Čisté obchodní jmění připadající na 25 milionů akcií v budoucím držení Colony Capitalu je však skoro 397 milionů eur. A to za „cenu“ 165 milionů eur. Rozdíl činí 232 milionů eur. Nevezmeme-li v úvahu zaokrouhlení, pak ta dvě čísla souhlasí. Touto transakcí se čisté obchodní jmění společnosti, čili také právo na likvidační zůstatek, podstatným způsobem přesune od současných akcionářů k budoucímu investorovi.

Bez hlasování

Kdyby se společnost Colony Capital po získání oněch téměř 70 procent rozhodla Orco Property Group zlikvidovat, teoreticky by byl výnos z této několikaměsíční transakce něco přes šest miliard korun. Má to však rizika. Co když se ve společnosti Orco objeví skryté problémy a čisté obchodní jmění na akcii je podstatně nižší, než kolik slibuje akcionářům generální ředitel? To bychom však Otta podezřívali z nekalých praktik.
Každopádně si nelze představit, že by o takovém plánu, jenž v podstatě znamená prodej celé společnosti, a to navíc za peníze, které bude nový akcionář nadále přímo ovládat, nehlasovali akcionáři na valné hromadě. Na té posledního dubna však padla pouze informace o jednání s investorem. Žádnou hlubší analýzu vedení firmy nepředložilo. Natož aby se hlasovalo. Proto je třeba tento projekt napadnout. Není nutné škodit společnosti Orco, ale šest miliard korun je hodně peněz a menšinoví akcionáři mají právo spolurozhodovat o svých investicích.

ebf - tip - debata

Souvislosti

Sdružení menšinových akcionářů Orco vzniklo v únoru 2009.
Bylo reakcí na pokles ceny akcií společnosti pod sto korun.
Většina akcionářů Orco přitom nakupovala cenné papíry za podstatně vyšší ceny – od několika set až po více než tři tisíce korun.
Sdružení žádá odchod šéfů Orco.
Tvrdí, že za předchozích dvanáct měsíců ztratilo Orco navzdory dnešnímu růstu ceny akcií více než 90 procent tržní hodnoty.
Index PX50 v téže době přišel jen o 44 procent a další obchodovaný developer ECM o 68,3 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).