Menu Zavřít

Využijme cyklostezky

17. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Internet zdarma narušuje hospodářskou soutěž

Provozovatelé telekomunikačních sítí se ohrazují vůči dotacím na budování sítí pro přístup občanů k internetu zdarma. Nejsou přitom proti podpoře vysokorychlostního internetu jako takového. Žádají ale podmínky, které jsou definovány ať už v rámci strukturálních fondů Evropské unie, či v rámci dotací od ministerstva informatiky. Jde o akční plány e-Europe a o Národní strategii pro vysokorychlostní internet. Zejména musí být dodrženy principy nenarušení hospodářské soutěže, principy otevřeného přístupu dalších subjektů a technologické neutrality projektu.

Internet jako předvolební guláš.

Cena za vysokorychlostní internet v Česku patří mezi ty nižší v Evropě. Každý profesionální operátor uzavírá smlouvu se zákazníkem, v níž se zavazuje k dodržování kvality a technickým parametrům služby. Je jasné, že nulové ceně za komerční službu nemůže konkurovat žádná jiná kladná hodnota. Snaha poskytovat internet zadarmo je módní trend, který je podporován několika aspekty: 1. Existují bezdrátové technologie (WiFi), které lze rychle zavést. Investice jsou řádově jednotky až desítky milionů korun. 2. Existují již zmíněné formy dotací, které jsou určeny na rozvoj informační společnosti.
3. Internet zadarmo je velice pěkné politické téma, zejména na lokální úrovni lze říci, že je to taková nová forma předvolebního guláše.
4. Může existovat i úvaha o možném prodeji takové sítě se zajímavým počtem zákazníků soukromým investorům, který již poplatky účtovat bude.

Neekonomický model.

Některé pražské městské části získaly dotace na vybudování infrastruktury pro připojení k internetu. Internet zdarma občanům v dané části slouží především ke komunikaci municipality s občany. Ačkoliv se tato komunikace může zdát správná a příkladná, není možné část provozu zpoplatnit a část ponechat gratis. Když je tato služba zadarmo, narušuje se v městských lokalitách hospodářská soutěž. Lze říci, že ve všech městech existuje nabídka několika poskytovatelů připojení k internetu. Od operátorů pevných sítí přes operátory kabelových televizí či komerční poskytovatele internetu bezdrátovými sítěmi až po mobilní operátory. Když je však vytvořena a provozována síť financovaná z obecních (státních) peněz a dotací, jde o neekonomický model, kterému se komerční subjekt nemůže přizpůsobit.
Existuje-li možnost získat dotaci, je třeba ji opravdu využít, ale jen za určitých podmínek. Například určitě je šance získat podporu pro venkovské a odlehlé oblasti s nízkou hustotou zalidnění nebo vysokou nezaměstnaností.

MMF24

Dotace na kabelovody.

Informační společnost má značný potenciál k posilování hospodářské a sociální oblasti. V takovém případě podpora ze strany státu může být katalyzátorem rychlejšího růstu. Kdyby existovala mohutná nabídka vhodných služeb a aplikací pro koncové uživatele internetu, byl by i rychlejší rozvoj infrastruktury. To jsou v podstatě spojené nádoby. Dotace by měly tedy směřovat do oblasti aplikací a užitečného obsahu. Internet bude užitečný jen tehdy, ušetří-li lidem čas a peníze a přidá-li k tomu zábavu a vzdělání. Existují i další formy podpory rychlejšího růstu úrovně informační společnosti. Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) již před roky marně navrhovala zachování pětiprocentní úrovně DPH za vysokorychlostní internet. Taková podpora by platila pro kohokoli. Dále by bylo vhodné podporovat municipální projekty, které odstraní bariéry bránící budování sítí. Důležité je, aby projekty byly otevřeny všem operátorům, kteří by je mohli využít pro dobudování svých sítí. Šlo by například o vybudování povrchových kabelovodů ve městech, vybudování stožárů nebo buněk na budovách. Prostě vytvoření takových zařízení, která umožní sdílení operátorů a poskytovatelů služeb. Případně lze položit optické kabely, které budou pronajímány.

Cesta do pekla.

Určitě se zapomíná i na to, že v rámci budování dotovaných cyklostezek, které spojují vesnice, je vhodné umístit ochranné trubky a ty nabídnout opět k pronájmu operátorům, kteří zajistí propojení a kapacitu pro internet. Stejně tak i při budování jiných rozvodných sítí by bylo velmi efektivní vybudovat kabelovody, na které by se čerpala podpora. Za úvahu by stálo i poskytnutí elektronického podpisu občanům, kteří si o něj požádají, za minimum. Vysokorychlostní internet však může opět nastartovat investice do pevných optických sítí, protože ty jsou z hlediska dlouhodobosti a technických parametrů nejperspektivnější. Infrastrukturní projekty, které jsou hrazeny z obecních prostředků nebo státních či evropských podpor, by měly být odborně zváženy. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Toto přísloví se na záměr internetu zdarma velmi hodí. Nehledejme kámen mudrců v podobě veřejných statků a internetů zdarma. Dříve nebo později narazíme na rozpočtová omezení a poškodíme soukromou iniciativu a dobrý záměr se změní ve svůj opak.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).