Menu Zavřít

Vývoz zbraní byl loni nejvyšší za posledních devět let

3. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Praha – České firmy vyvezly v loňském roce nejvíce zbraní za posledních devět let. Export vojenského materiálu loni stoupl skoro o šest procent na téměř 93 milionů euro (asi 2,6 miliardy korun).

Lze nalézt snahu českých držitelů povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem uplatnit nové výrobky českého obranného průmyslu na zahraničních trzích, řekl týdeníku Profit náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

České podniky exportovaly především tanky, obrněná a jiná vozidla a jejich speciálně konstruované součásti, které tvořily 34 procent celkového vývozu. Uspěly též letecká technika a její součásti a též vývoz služeb, jako jsou technická pomoc či výcvik s 15 resp. 14 procenty celkové sumy.

ebf - tip - debata

Polovina exportů míří do Evropy, do severní Ameriky putuje 15 procent a zbytek je rovnoměrně rozdělen do „zbytku světa“. „Nákladní vozy Tatra jezdí v Indii, vysílačky DICOM jsou používány v Malajsii a letecké součástky zásobují linky našich evropských sousedů,“ vyjmenoval prezident Asociace obranného průmyslu ČR Jiří Hynek.

Naproti tomu dovoz zbraní se loni rapidně snížil asi na 93,1 milionu euro. Předloňský strmý nárůst totiž způsobil svým rozsahem ojedinělý pronájem stíhaček Gripen. „Poprvé po více letech bylo dosaženo v podstatě vyrovnané bilance. Na udržení tohoto trendu má vliv stabilizace pořizování vojenského materiálu Armádou České republiky ze zahraničí,“ doplnil Tlapa.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).