Menu Zavřít

Vývozce dostal milion na arabskou misi

23. 6. 2010
Autor: profit

Společnost Proma Reha získala milion korun na podporu svého exportu na Arabský poloostrov. Firma upoutala porotu prvního ročníku soutěže o soukromý grant na podporu zahraničního obchodu, a vyhrála tak v konkurenci téměř stovky projektů.

Vývozce dostal milion na arabskou misi

Poukaz na milion korun převzal jednatel firmy Proma Reha Radek Jakubský (druhý zprava).

Autor: HSBC

Společnost Proma Reha z České Skalice vyhrála soutěž o soukromý grant na podporu zahraničního obchodu. Firma, která vyváží polohová nemocniční lůžka, upoutala porotu soutěže HSBC Grant svým projektem na export do Saudské Arábie. Získala tak od banky HSBC milion korun a poradenskou podporu tohoto projektu.

„Se snahou vyvážet do Saudské Arábie jsme začali asi před rokem. V této zemi ale čas plyne trochu jinak než jinde ve světě, takže od té doby vedeme jednání. Saudská Arábie je nejstriktnější při požadavcích na dodržování nejrůznějších pravidel. Chtěli bychom tam uspět především v chystaném výběrovém řízení na dodání deseti tisíc lůžek. To je v současnosti zřejmě největší podobný tendr na světě,“ říká jednatel společnosti Radek Jakubský.

Firma již s úspěchem dodává nemocniční lůžka do Polska, Portugalska a dalších evropských zemí. Obchody na Arabském poloostrově jsou jejím prvním pokusem proniknout ve velkém i mimo Evropu. „Do pěti let bychom chtěli být na 50 světových trzích,“ vytyčuje si ambiciózní cíl Radek Jakubský.

V soutěži zabodovala také firma KB – BLOK systém z Postoloprt, která představila nejlepší růstovou strategii a získala grant 100 tisíc korun. Společnost vyrábí pomocí vlastních forem betonový stavební sortiment v závodě v Lounech. V rámci soutěže představila svou exportní strategii prodeje nových forem, náhradních dílů a montážní techniky jako komplexního řešení pro zákazníky. Do zahraničí nabízí i know-how výroby betonových stavebních materiálů.

Soutěž HSBC grant na podporu zahraničního obchodu byla zahájena v září loňského roku, vítěz byl vybírán z téměř stovky přihlášených projektů českých firem. Odbornými partnery projektu byly například Hospodářská komora, Česká exportní banka nebo Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR.

ebf - tip - debata

„Potěšilo nás, že grant oslovil firmy z nejrůznějších oborů. Od vývozců těžkých důlních zařízení přes mražené potravinářské výrobky až po výrobce horkovzdušných balonů,“ říká Václav Dančo, který se podílel na organizaci soutěže.

„Vlastní soutěži předcházely exportní semináře v Ostravě, v Brně či v Praze. Překvapil nás velký zájem podnikatelů, kterých přišlo celkem na tři stovky,“ říká šéf pražské pobočky HSBC Arjan van den Berkmortel. „Tento zájem nás přiměl k tomu, že příští rok obdobný grant vypíšeme znovu,“ dodává Berkmortel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).