Menu Zavřít

Výzva pro Teslu: Bolt slibuje delší dojezd

14. 9. 2016
Autor: William Oliver via wikimedia commons CC BY 2.0

Automobilka General Motors uvedla, že její nový elektromobil s názvem Bolt EV, jehož prodej má být spuštěn ve Spojených státech na konci roku, bude mít dojezd 238 mil (383 kilometrů) na jedno dobití. Porazí tak nejlevnější verzi Modelu S a s největší pravděpodobností i očekávaný Model 3 od automobilky Tesla.

Testy provedla americká Agentura pro ochranu životního prostředí a jejich výsledky zveřejnila automobilka General Motors na svém webu. S plánovanou cenou 37 500 dolarů (900 tisíc korun) bude Bolt také výrazně levnější než základní verze Modelu S od Tesly, jež se pod označením Model S 60 prodává za 66 000 dolarů (1,59 milionu korun) a její dojezd činí 219 mil (352 kilometrů). Podle Elona Muska, generálního ředitele Tesly, bude však Bolt konkurovat spíše plánovanému Modelu 3, jenž má jít do prodeje v druhé polovině příštího roku s cenou 35 000 dolarů (840 tisíc korun). Také jeho dojezd bude ovšem o něco kratší než u nového Chevroletu.

Nový Bolt ujede na jedno dobití téměř 400 kilometrů

Obě automobilky si za svými novinkami stojí. General Motors poukazuje kromě delšího dojezdu hlavně na objemnější nákladový prostor a lepší dostupnost servisu. „Bolt EV je zlomovým modelem pro segment elektromobilů,“ vyjadřuje plnou důvěru v nový model prezident General Motors pro Severní Ameriku Alan Batey v prohlášení koncernu.

„Hledáte-li se důvody, proč lidé nekupovali tolik elektromobilů, můžete ukázat na cenu, dojezd a v některých případech možná užitek. Myslíme si, že Bolt úspěšně řeší všechny tři problémy a nabízí ještě něco navíc,“ prohlásil v televizi CNBC Mark Reuss, viceprezident General Motors pro produktový rozvoj.

Vývoj hodnoty akcií automobilky General Motors za poslední rok GM Chart

Tesla se však ohrožena necítí. Zdůrazňuje zejména stylovost a vyšší technologickou vyspělost svých vozů a tuto důvěru dokládá poukazem na více než 300 000 zákazníků, kteří již složili tisícidolarovou zálohu na koupi očekávaného Modelu 3.

Vývoj hodnoty akcií automobilky Tesla Motors za poslední rok TSLA Chart

Automobilky se dlouhodobě snaží dojezd svých elektromobilů prodlužovat. Pravě Tesla nedávno vylepšila dojezd nejdražší verze Modelu S s označením P100D Ludicrous version až na 315 mil (507 kilometrů). Ostatní elektromobily za Teslou či novým Boltem značně zaostávají. Například model Leaf od Nissanu ujede na jedno nabití jen 107 mil (172 kilometrů) a Mitsubishi i-MiEV pouhých 62 mil (100 kilometrů).


Tesla Model S je díky nové baterii rychlejší než Ferrari

EBF24

Apple dává ruce pryč od projektu vlastního elektromobilu

Strhující koncept. Mercedes má vizi superluxusního elektrického kupé


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).