Menu Zavřít

VÝZVA PRO VĚŘITELE

16. 10. 2001
Autor: Euro.cz

ŽDB

BOHUMÍN (ČTK) – Věřitelé bohumínských Železáren a drátoven (ŽDB) musí své pohledávky přihlásit do 11. ledna u Krajského obchodního soudu v Ostravě. Hlasování o přijetí soudního vyrovnání se bude konat 25. ledna. Pokud většina věřitelů vysloví nesouhlas, hrozí podniku bankrot. U soudu totiž leží osm návrhů na konkurs, mimo jiné od Nové huti či od Komerční banky.

ŽDB mají dluhy splatit nejpozději do 29. srpna 2002, tedy do dvou let ode dne, kdy byl k soudu podán návrh na vyrovnání. Z nezajištěných pohledávek mají věřitelé dostat zpět třicet procent, zajištěné se budou vyplácet v plné výši. Celkové dluhy železáren dosahují 2,65 miliardy korun, věřitelům by mělo vedení ve vyrovnání vyplatit zhruba polovinu uvedené sumy. Peníze chce management získat ze zisků podniku, prodeje nepotřebného majetku a některých provozů. Klíčovými výrobami jsou přitom válcovny, drátovny, slévárna a závod topenářské techniky Viadrus.

ebf - tip - debata

Většinovým akcionářem ŽDB je od loňského března Moravia Trade Systems s podílem na základním jmění 49,66 procenta. Tato firma v září převedla výkon akcionářských práv na společnost Protax, jež má za úkol dokončit soudní vyrovnání. Dalších zhruba čtyřicet procent akcií vlastní Exportní a průmyslová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).