Menu Zavřít

VZAL TO NA SEBE

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Ministerstvo zahraničí

PRAHA (ČTK) – Generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba minulé úterý rezignoval kvůli chybám při pronájmu objektu ministerstva v Moskvě. Ze slov mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila vyplynulo, že Srba, kterého si za jednoho z nejbližších spolupracovníků vybral ministr Jan Kavan, vzal odpovědnost na sebe. Kavan rezignovat nehodlá. Kromě ministerské inspekce vyšetřuje kauzu i Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti (SPOK).

Policejní mluvčí Ivana Zelenáková odmítla uvést, zda resort zahraničí již protikorupční službě předal potřebnou dokumentaci k pronájmu Českého domu.

„Ministr byl… mnou nepřesně informován, napsal Srba podle Pospíšila Kavanovi v rezignačním dopise. „Příprava smlouvy o provozování Hotelu Český dům Moskva nese řadu formálních pochybení v úředním postupu, který vyžadují vnitřní směrnice ministerstva zahraničí, uvedl údajně Srba v dopise s tím, že smlouva nebyla například projednána ve vnitroresortním připomínkovém řízení.

CIF24

Smlouva, která podle některých kritiků směřovala proti Vídeňské úmluvě, podle ministra neohrozila ani postavení Česka v zahraničí. Výsledky šetření ministerské inspekce podle něj mají ukázat případnou odpovědnost dalších lidí.

Karel Srba se stal generálním sekretářem ministerstva zahraničí loni v květnu. Jeho jméno je spojeno s podezřením z vydírání v kauze Štiřín.

  • Našli jste v článku chybu?