Menu Zavřít

Vzduch místo inkoustu

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Mobilní zařízení usnadní práci

Papír a pero na psaní dopisu? Hudba minulosti. Jenže jsou profese, u nichž počítač tyto „relikvie“ nevytlačil. Zatím.
Jednou z nich jsou pracovníci plynáren, kteří chodí odečítat stavy plynoměrů. S balíkem formulářů v ruce zjistí stav plynoměru, zapíšou si ho, vezmou další formulář, zazvoní u vedlejších dveří a tak stále dokola. Kolik při tom udělají chyb? A kolik stojí firmu přepisování dat do elektronické podoby?
Tak jinak: do mobilního zařízení si tentýž pracovník ráno stáhne údaje o všech místech, kde bude ten den odečítat. U konkrétního plynoměru si jej najde v připraveném seznamu a zapíše zjištěný údaj na displej. Aktuální stav je porovnán s předchozím, čímž je možná chyba omezena na minimum. Data jsou uložena do paměti a okamžitě odeslána do centrály plynárenské společnosti, kde se stavy plynoměrů okamžitě vyhodnocují. Společnost má navíc přehled, kde se její pracovník pohybuje a jak dlouho mu odečty trvají…
Elegantní řešení není vůbec věcí budoucnosti. Mobilním zařízením v ruce pracovníka může být DataPhone (respektive XDA - zařízení typu PDA s integrovaným GSM modulem) nebo například Tablet PC (přenosné zařízení podobné notebooku s otočným a dotykovým displejem). Do centrály jsou data odesílána prostřednictvím GPRS v síti GSM. Aplikace na mobilním zařízení komunikuje s rozhraním aplikačního serveru umístěného v centrále. Kromě odečítání stavu plynoměru mohou na mobilním zařízení běžet i další aplikace, například klient elektronické pošty či internetový prohlížeč.

WT100

Autor je odborníkem v oblasti vývoje mobilních aplikací, ve společnosti Logos navrhuje nové typy, které umožní přístup k firemním systémům z terénu.

  • Našli jste v článku chybu?