Menu Zavřít

VZDUŠNÁ PŘESTŘELKA

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Letoví dispečeři

Pražští letoví dispečeři nenastoupili minulý týden třikrát v plném počtu do práce. Chtěli tak poukázat na údajně velké množství svých přesčasových hodin. Od úterka do čtvrtka musel být omezen provoz na ruzyňském letišti a přelety byly odkloněny . Řízení letového provozu (ŘLP) přišlo o tři až čtyři miliony korun denně.

Někteří dispečeři poukazují na to, že odpracovali od počátku roku navíc až dvě stě hodin, zatímco zákonná norma povoluje maximálně sto padesát hodin přesčasů ročně. Vedení podniku ovšem s jejich vyjádřením nesouhlasí. „Přesčasy si totiž počítají ji ným způsobem, podle svého, tvrdí ekonomický náměstek ŘLP Luboš Hlinovský.

Obě strany nejsou schopné se domluvit, co vlastně považovat za přesčas. ŘLP v sezoně od dubna do října určuje příkazem dispečerům hodiny nad rámec pracovní doby s tím, že jim je v ostatních měsících ubere. Tyto hodiny jim však zaměstnavat el neplatí jako přesčasové. Dispečeři pokládají takový postup za nezákonný. „Tak bychom mohli vyčerpat fond pracovní doby již za půl roku, a pak nechodit do práce. Takže letový provoz bude za čas stejně omezován, ale plíživou formou, řekl týdeníku EURO řídící letového provozu Roman Kurál.

EBF24

Vedení podniku zahájilo minulý pátek se zaměstnanci slíbené individuální pohovory. „Ve hře je ale stále možnost, že povoláme odborníky ze zahraničí, uvedl Hlinovský.

Když v červenci roku 1981 stávkovalo v USA na patnáct tisíc civilních leteckých dispečerů, byli na jejich místa povoláni vojáci. Propuštění dispečeři měli po tři roky zákaz pracovat ve federálních službách, poté se mohli vrátit na svá místa. „ V tuzemsku ale vojáky povolat ze dne na den nelze, neboť pracují v jiných systémech, dodal Hlinovský.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).