Menu Zavřít

VZHŮRU DO IRSKA

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vodafone

MMF24

LONDÝN (WSEJ, ČTK) – Britský mobilní operátor Vodafone, který dobyl na jaře německý Mannesmann (EURO 6/2000), chystá další nájezd. Obětí by se měla stát dceřiná společnost dominantního irského telekomunikátora Eircom, mobilní divize Eircell.
O převzetí, jež by mělo stát Vodafone čtyři miliardy dolarů, informoval minulý týden s odvoláním na dobře informované zdroje deník Wall Street Journal Europe. Eircell přiznal, že vede předběžné rozhovory, potenciálního kupce však odmítl jmenovat.
Zpráva WSJE připouští, že jednání jsou v raném stadiu. Výsledek se nedá zatím předpovídat. Faktem je, píše deník, že všichni další zájemci o Eircell už nabídky stáhli.
Bude–li spojení Vodafonu a irského operátora úspěšné, posílí britský gigant své postavení v Evropě a pronikne na trh země, jejíž mobilní trh je jedním z nejrychleji rostoucích v Evropské unii. Mobilní telefon tu vlastní každý druhý obyvatel.
Eircell poskytuje služby milionu zákazníků a pokrývá šedesát procent irského trhu. Nejasné je, proč ho chce mateřský Eircom prodat. WSJE nabízí spekulaci, že cílem by mohlo být posílení kursu akcií dcery. Ty si připsaly v reakci na oznámení zprávy o zájmu Vodafonu jedenáct procent. Celý Eircell oceňují analytici na čtyři až pět miliard eur.
Objem koupě Eircellu je v porovnání s cenou Mannesmannu mizivý – akciová výměna přišla Brity na rekordních 180 miliard dolarů. Vodafone expandoval už o rok dříve do Spojených států, kde koupil za šedesát miliard dolarů společnost AirTouch. Ve světě využívá nyní služeb Vodafonu AirTouch šedesát šest milionů klientů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).