Menu Zavřít

VZHŮRU NA VÝCHOD

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Deutsche Telekom

Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom minulý pátek oznámila, že se chystá koupit za zhruba dvě miliardy dolarů aktiva americké firmy MediaOne ve střední Evropě. Jde konkrétně o provozovatele mobilních sítí v Polsku, Maďarsku a Rusku. Makléři na frankfurtské burze toto oznámení přivítali zvýšením ceny akcie Deutsche Telekom, které se odrazilo na 2,6procentním růstu akciového indexu DAX.

Podle deníku Financial Times koupí Němci poloviční podíl MediaOne v maďarských firmách Westel 450 a Westel 900. Obě ovládají 60 procent maďarského mobilního telekomunikačního trhu. Deutsche Telekom dále získá pětinový podíl ve společnosti Pols ka Telefonia Cyfrowa, největším polském mobilním operátoru. S tímto podílem budou mít Němci v polské firmě pod kontrolou celkem 45 procent.

ebf - tip - debata

Poslední pasáž dohody se týká získání kontrolního podílu v Russian Telecom Development Corp., která je přítomna v devíti ruských regionálních telekomunikačních společnostech.

Představitelé Deutsche Telekom na tiskové konferenci upřesnili, že akvizicí se dostanou nově ke dvěma a půl milionu zákazníků. Podle šéfa Deutsche Telekom Rona Sommera jde o expanzi, která se dala logicky předpokládat vzhledem k přítomnos ti firmy v této části kontinentu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).