Menu Zavřít

Vzkaz z nebe

19. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Ozonová díra roste

Zesláblá horní vrstvička zemské atmosféry vyslala v roce 1981 vědci Josephu Farmanovi zoufalou zprávu: už není s to dál vydržet atak chloro- fluoro a bromo- uhlovodíků z lidské civilizace a na jižním pólu praská. Od té doby jsme se museli naučit žít s ozonovými dírami na pólech a s celkovým slábnutím ozonové vrstvy. Kdo nedbá, odskáče to na zdraví kožním melanomem, očním zákalem a bůhvíčím ještě. A to jen proto, že vlastní vinou ztrácíme přirozenou protiultrafialovou střechu nad hlavou.
Jednou jedinkrát se však politici zeměkoule dokázali sdružit proti globálnímu nebezpečí, podepsali Montrealský protokol a nejhorší látky narušující ochrannou ozonovou vrstvu Země na doporučení vědců zakázali. Ekonomický šok, který předpovídali tržní komsomolci včetně tehdejšího československého ministra financí Václava Klause, se nedostavil. Průmysl dokázal nahradit i látky do té doby považované za nenahraditelné a tam, kde se s náhradou počítalo za desetiletí, přišel ekvivalent za rok za dva. Což posílilo optimismus opačného tábora, že zavádění nejlepších dostupných technologií se vyplácí.
Radost nad tím, že freony, halony a jiné -ony zmizely v propadlišti, však kazí samo nebe: ozonové díry jsou na něm dál. Mechanismus jejich vzniku, odhalený nobelisty Molinou a Rowlandem, však nepřipouští obvyklé výmluvy na přirozené pochody. Přirozené je na tom zřejmě jen to, že jednou vychýlené přírodní cykly se vracejí k normálu déle, než by si přáli lidé s jejich směšně krátkou délkou životů.
Navíc lidem otrnulo a nepřestávají zlobit. Koncerny vyvezly své doma zakázané látky do zemí třetího světa, a tam se jich nechtějí vzdát. Proč taky, když vědí, že peníze za ně bezpečně doputují do bank těch „hodných zemí“.
A pak je tu methylbromid, užívaný k desinfekci půdy a různého zboží. Uvolňuje se z něj bromin, který odbourává ozonovou vrstvu šedesátkrát rychleji než ty nejhorší freony. Unie by ráda zrychlila proces jeho zákazu, ale USA, Austrálie, Japonsko a Kanada naopak chtějí na zasedání smluvních stran Montrealského protokolu, které začne dnes 22. listopadu v Praze, prosadit podstatné prodloužení životnosti methylbromidu. A s vyjmenovanými zeměmi ještě evropská pátá kolona: Španělsko, Itálie a Řecko. V hotelu Hilton bude rušno.
Hlavní viníci zmařené nápravy ozonosféry přitom zůstávají v klidu a počítají, kolik jim vynesou povolenky na obchodování s emisemi. Ano, oba jevy spolu velice souvisí, skleníkový efekt zahřívá zemi, ochlazuje horní vrstvy atmosféry a zakonzervování ozónové díry. Nebesa vzkazují, že je třeba podpořit i Kjótský protokol.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).